Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Mali i veliki

TOBOGAN Klinci i klinceze preuzeli grad na Rječini

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2019. u 11:01 2019-07-05T11:01:49+02:00

U sklopu Tobogana djeca su osvojila i riječke kulturne ustanove – Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsku knjižnicu Rijeka i Art-kino

RIJEKA - Bila su to tri prekrasna dana s klincima koji su izradili super instrumente i svirali ih na koncertu, kaže jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i kompozitor Zoran Majstorović nakon trodnevne radionice tradicionalnih i »uradi sam« instrumenata, te završnog koncerta u Parku Nikole Hosta, održanog u sklopu dječjeg festivala Tobogan Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na trodnevnoj radionici kojoj se odazvalo mnoštvo polaznika, djeca su upoznala tradicionalna glazbala iz raznih dijelova svijeta i naučila napraviti svoje unikatne instrumente koristeći neuobičajene materijale. Vještinu sviranja pokazala su na koncertu koji je privukao mnoštvo publike različitih generacija.

Majstorovićeva radionica tek je jedna od 50-tak kreativnih radionica, ali i 32 javna događanja koja se u sklopu trećeg izdanja Tobogana odvijaju na različitim mjestima u Rijeci. 

3682475 (1)

Gaming fešta

U srijedu je tako na Trgu Ivana Koblera i susjednom Trgu Šišmiš u središtu Rijeke održana RiSpawn – gaming fešta na otvorenom koja je Stari grad učinila oazom za sve ljubitelje videoigrica.

Posebno zanimljivo bilo je u utorak u parku na Školjiću gdje je održan razgovor sa španjolskim umjetnikom Franciscom de Pajarom, koji je izradio nekoliko umjetničkih instalacija u javnom prostoru, a koje su posebne po tome što su od – smeća. Odbačeni predmeti tako su uz njegovu pomoć i u Rijeci poprimili novi život kao kratkotrajna umjetnička djela, a postavljena su podno Trsatskih stuba na Školjiću, na dnu Ulice žrtava fašizma, u blizini OŠ Nikole Tesle, na Titovom trgu, te uz Rječinu, na Šetalištu Andrije Kačića Miošića.

3682439

U ponedjeljak je održana još jedna u nizu šetnji i to ona pod nazivom »Otkrij Veli vrh« koja je krenula s drenovskog Cvetkovog trga, a sudionici su kretanjem kroz prirodu na malo drugačiji način otkrivali Veli vrh, te istraživali prirodnu baštinu našega kraja s naglaskom na biljni i životinjski svijet, krške oblike i pitku vodu, uz pomoć prirodoslovaca.

Predstava, koncert, šetnja

Danas sve zainteresirane očekuje zaista bogat program. U 19.30 sati u stražnjem dvorištu Akademije primijenjenih umjetnosti Kampusa na Trsatu održat će se predstava Petera Kusa »Zvučna kuhinja«. Kus je skladatelj, redatelj, lutkar, stvaratelj instrumenata i pedagog iz Slovenije koji u posjet Rijeci dolazi s interaktivnom zvučnom izvedbom: umjesto kuhanja hrane, tu se kuhaju zvukovi. U 20 sati na Trgu Matije Vlačića Flaciusa u riječkom Starom gradu, tzv. Čajnom trgu, održat će se koncert grupe Fekete Seretlek, koja uz puno ritma mijenja i kombinira motive iz svjetske glazbe i izrađuje vlastite izvorne skladbe. U 21 sat u Parku Nikole Hosta održat će se Divlja noć, vođeno zvučno-scensko događanje koje će posjetitelje odvesti u upoznavanje divljih životinja aktivnih noću.

3682441

Osvajanje ustanova

U sklopu Tobogana djeca su osvojila i riječke kulturne ustanove – Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradsku knjižnicu Rijeka i Art-kino. Uz organizirano vodstvo glumaca lutkara Gradskog kazališta lutaka, polaznici su zavirili u urede, kao i u lutkarsku radionicu gdje su se susreli s majstorima koji osmišljavaju i izrađuju lutke te su se i sami okušali u tom zanatu. Djeca su osvojila i prostor Muzeja moderne i suvremene umjetnosti kroz istraživanje i radionicu, uz izložbu »Zastave« umjetnice Ane Mušćet koja je u svoj umjetnički rad utkala istoimeni roman Miroslava Krleže.

Gradska knjižnica Rijeka priuštila je svim radoznalim knjigoljupcima osvajanje Bibliobusa na Trgu 128. brigade HV-a, ispred Dječjeg odjela Stribor. Ovu knjižnicu na kotačima čuvao je i sam zmaj, pa su djeca bez straha pregledavala police omiljenog vozila, istražujući sve njegove tajne, uz ponekog odraslog znatiželjnika, jer ni oni nisu mogli ostati imuni. Djeca su preuzela i vlast nad Art-kinom, sudjelujući u raznim aktivnostima i uživajući u animiranom filmu. Učili su kako izraditi cameru obscuru, preteču fotografskih i filmskih kamera, ili kako izraditi thaumatrope, optičku igračku koja stvara iluziju pokreta. Posebno im je zanimljiva bila radionica izrade znanstveno-fantastičnog plakata, čiji su polaznici osmislili priču o neobičnim stvorenjima, a potom im udahnuli život na plakatu koristeći kolaž, flomastere, bojice ili pak tehniku stop animacije.

FOTO: T. Kanazir, K. Čargonja

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.