Kina 16+1

Svetvinčenat (opet) pleše: Otvoren Četvrti međunarodni plesni kamp

Vanesa Begić

Radi se o projektu intenzivne edukacije koji okuplja više od 50 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a koji će do 12. kolovoza istraživati i plesati u Svetvinčentu



SVETVINČENAT U prostorima Mediteranskog plesnog centra u petak je u jutarnjim satima otvoren Četvrti međunarodni plesni kamp, čiji je cilj istraživanje, propitivanje i vraćanje korijenima plesa.


Kako je prilikom otvorenja rekla Petra Glad Mažar, producentica Mediteranskog plesnog centra i voditeljica ansambla Zagrebačkog plesnog centra, radi se o projektu intenzivne edukacije koji okuplja više od 50 sudionika iz Hrvatske i inozemstva koji će do 12. kolovoza istraživati i plesati u Svetvinčentu.


Projekt Četvrtog međunarodnog ljetnog plesnog kampa održava se u sastavu suradnje pod nazivom »Kina 16+1«. Ovu platformu suradnje osnovali su Republika Kina i 16 zemalja istočne i srednje Europe, uključujući Hrvatsku.




Međunarodni ljetni plesni kamp pokrenuo je u Kini 2015. godine Shi Bo, istaknuti plesni umjetnik i predavač na pekinškoj plesnoj akademiji. Nakon uspješnih izdanja koja su se održavala u različitim dijelovima Kine, ove godine prvi puta kamp seli na europsko tlo, u Hrvatsku i Mađarsku.


– Posebno smo počašćeni što Savičenta ugošćuje ovakav važan projekt i program i nadam se da će sudionicima biti zanimljivo ovdje vježbati i stvarati – kazao je načelnik Općine Dalibor Macan, dok je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica rekao da je riječ o važnoj inicijativi za Svetvinčenat i za Istru općenito, te poželio svim sudionicima dobar rad, ali i da uspiju uživati u raznim ljepotama Istre.


Odabir Svetvinčenta, veli Glad Mažar, nametnuo se kao logičan s obzirom na njegovu dugogodišnju plesnu povijest, gdje je osnovan i Mediteranski plesni centar (MPC).


– Održavanje ovog kampa uklapa se i u viziju samog centra kao jedinstvenog regionalnog istraživačkog plesnog centra s međunarodnim značajem – rečeno je, između ostalog, na otvorenju.


Kroz intenzivni dnevni program plesači iz raznih krajeva svijeta i njihovi pedagozi razmjenjivat će iskustva i znanja iz područja europskih i kineskih tradicionalnih, folklornih i suvremenih formi.


Partnerske zemlje u ovoj ediciji kampa su Hrvatska, Kina i Mađarska, a uz sudionike (plesače, pedagoge i producente) iz tih zemalja sudjelovat će pedagoginje te studenti iz Litve, Poljske, Rumunjske i Makedonije. Uz osnivača kampa Shija Boa, iz Kine dolaze i Ding Lin, plesačica i profesorica klasičnog plesa te Tan Hao, nagrađivani plesač i pedagog, kao i Olga Žitluhina, koreografkinja, plesačica i pedagoginja, te jedna od najutjecajnijih osoba suvremene plesne scene u Litvi, a iz Poljske dolazi Sylwia Hefczynska-Lewandowska, plesačica i plesna pedagoginja s doktoratom kazališne umjetnosti.


Iz Hrvatske, plesne će radionice voditi Martina Terzić, Martina Tomić (suvremeni ples), te Koviljka Marečić, Dario Marušić, Zoran Karlić i Branimir Šajina (istarski narodni plesovi, istarski restaurirani plesovi).


– Sudionici će tijekom kampa moći, osim prezentacije vlastitih metoda, usvojiti nove i time obogatiti vlastiti plesni vokabular, a organiziran je bogat kulturni program za sve sudionike, koji će im omogućiti upoznavanje hrvatske kulture kroz posjet lokalnim znamenitostima, prirodnim ljepotama i kulturnim organizacijama u Puli, Rovinju, Fažani, Dvigradu, Humu, Roču te na Brijunima – kazala je Glad Mažar na otvorenju koje je bilo četverojezično – hrvatsko, talijansko, engleskog i kinesko.


Obratili su se i neki od pedagoga izrazivši veliko zadovoljstvo radom u ovim prostorima.