Sastanak sa županom

Što sve spremaju županijske ustanove u kulturi? Evo kakve izložbe i događanja nas čekaju

Portal Novilist.hr

Ravnatelji ustanova na sastanku sa županom i pročelnicom

Ravnatelji ustanova na sastanku sa županom i pročelnicom



RIJEKA Župan Zlatko Komadina uz novu pročelnicu Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonju Šišić najavio je nove planove i projekte ustanova u kulturi Primorsko-goranske županije. Na konferenciji za medije sudjelovali su i ravnatelji ustanova: Nikolina Radić Štivić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Željka Modrić Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka te Darko Čargonja iz Ustanove Ivan Matetić Ronjgov.


Župan Komadina tom prigodom naglasio je: „Naše ustanove svake godine daju nove iskorake, djeluju ne samo u svojim matičnim kućama nego i van kuća budući da imaju lokalitete diljem Županije i po tome su možda drugačije od drugih. Isto tako u smislu otvorenosti muzeja, muzeji i njihovi programi su izašli van granica i van zidova matičnih kuća, a također su vrlo aktivni i u europskim projektima, dakle zapravo još i prihoduju proračunima svojih ustanova“.


Pohvalivši rad triju ustanova, župan Komadina je iskoristio prigodu te zaželio ravnateljima i novoj pročelnici Šišić uspješan rad.




Naime, predstavljanje rada ustanova u kulturi ujedno je bila i prva konferencija za medije na kojoj je gđa Sonja Šišić sudjelovala otkako je počela obnašati dužnost pročelnice županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu. U svome obraćanju pročelnica je istaknula važnost velikog broja aktivnosti koje tri županijske ustanove u kulturi provode u cilju popularizacije kulturne, povijesne i prirodne baštine.


„Izazovi ovog 21. stoljeća svakako i pred naše muzeje stavljaju novu ulogu i nove trendove. Tradicionalno muzeji su uvijek se brinuli o prikupljanju njihove građe i njenom očuvanju, ali danas se poseban naglasak stavlja na uključivanje šire lokalne zajednice u aktivnosti i na komunikaciju sa javnosti, njihovo privlačenje u muzej“, pojasnila je Šišić te dodala kako Primorsko-goranska županija podržava sve projekte i programe u kulturi te osluškuje interese lokalne zajednice čijim uključivanjem u rad muzeja aktivno pridonosi podizanju kvalitete života u društvu.


Pored osvrta na realizirane aktivnosti tijekom 2018. te prvih pet mjeseci 2019. g., ravnatelji ustanova naglasak su stavili na buduće aktivnosti.


Tako je kao glavni prioritet Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka tijekom 2019. i 2020. g. navedeno intenziviranje rada na digitalizaciji fundusa u cilju digitalizacije kulturne baštine te omogućavanja veće dostupnosti i približavanja fundusa posjetiteljima kao i stručnoj i zainteresiranoj javnosti.


Od dugoročno važnijih aktivnosti istaknuta je izrada projekta proširenja stalnog postava Muzeja i priprema projektne dokumentacije obnove Guvernerove palače za prijavu na natječaje za sufinanciranje Strukturnim fondovima EU.


Najavljen je završetak projekta Muzej budućnosti, a kojim je Muzej postao prvi muzej u Hrvatskoj koji je pokrenuo proces izravnog uključivanja javnosti u svoj rad i to putem Građanskog muzejskog vijeća.


U sklopu inventarizacije i digitalizacije muzejske građe ravnateljica Radić Štivić izdvojila je projekte Digitalizacija 39 brodskih dnevnika Zbirke brodskih dnevnika, nacrta i isprava te 3D skeniranje i izrada 3D modela Adamićevih svjedoka. U okviru pedagoško-obrazovne djelatnosti promovirat će se lnteraktivni vodič za djecu Tia putuje kroz 120 godina Guvernerove palače.


U dijelu izložbene djelatnosti organizirat će se sljedeće izložbe: Keramika naša svagdašnja (kolovoz); 2 izložbe iz programskog pravca Doba moći predprograma EPK Rijeka 2020: D’Annunzijeva mučenica (rujan), Violinom iznad granica – Stradivari u Rijeci, Kresnik i Cremona (prosinac), te se nastavlja s pripremom izložbe Granice – između reda i kaosa kao središnjeg događaja u 2020. g. U suradnji s Udrugom slijepih PGŽ u rujnu se priprema izložba Pomagala za slijepe iz 20. stoljeća, a u Memorijalnom centru Lipa pamti drugi ciklus


Prepoznavanje odsustva. Od gostujućih izložbi u lipnju slijedi izložba Muzeja grada Crikvenice U mreži putova, u srpnju Zlatovez na istoku Hrvatske Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber, a u kolovozu Grand Tour – otkriće talijanske klasične keramike, zbirka predstavnika Associazione Italiana Città della Ceramica. Planirana su 2 gostovanja izložbe Rigojanči-ljubav kao slatko nadahnuće u Zagrebu i Puli, te nastavak suradnje u sklopu programskog pravca EPK Rijeka 2020, 27 susjedstava na projektima Španci (susjedstvo Kampus) i Susjedstvo otok Rab.

Prirodoslovni muzej Rijeka u 2019. g. nastavit će s prikupljanjem, obradom, digitalizacijom i inventiranjem građe, njezinom sustavnom zaštitom te stručnim i znanstvenim radom na zbirkama kao i aktivnostima u okviru 5 projekata sufinanciranih EU fondovima. Veliki dio znanstvenih istraživanja bit će okrenut mjerama aktivne zaštite ugroženih biljnih vrsta Tommasinijeva merinka i Razgranjeni srpac, kroz aktivnosti projekta LIKE. Kroz projekte Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana i KRAS’nKRŠ u suradnji s PGŽ i Gradom Delnice, planira se potpuno preuređenje stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi kao i uređenje multifunkcionalne dvorane. Otvorenje novog stalnog postava planira se krajem godine.


U srpnju se planira otvorenje novog dijela stalnog postava u Rijeci, koji će se urediti u okviru projekata INNOCULTOUR i KRAS’nKRŠ, a koji će uz atraktivan hologramski prikaz špiljskog medvjeda govoriti o fenomenu krša, podzemnim krškim oblicima te podzemnoj fauni u geološkoj prošlosti i danas.


U projektu KRAS’nKRŠ planira se i realizacija putujuće izložbe fotografija, čije se otvorenje planira početkom lipnja u Botaničkom vrtu Muzeja u sklopu Festivala krša, a koja će gostovati u Ljubljani, Cresu, Sežani i Puntu, kao i uređenje poučne staze na širem području Platka do kraja godine. Kroz projekt CLAUSTRA+ planira se postavljanje putujuće izložbe o odnosu Rimljana i prirode u Rijeci te njezino gostovanje u Ljubljani. Kroz projekt Rijeka EPK 2020, Muzej je nositelj inicijative Brod na Kupi u programskom pravcu 27 Susjedstava pa je u planu intenzivirati aktivnosti kulturne i umjetničke produkcije i suradnje s lokalnom zajednicom.


Prigodnim programima kroz cijelu će se godinu u Rijeci i Brodu na Kupi obilježiti različita događanja, kao što su Međunarodni dan muzeja, Noć muzeja, Festival znanosti, Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, Riječki zeleni tjedan, Tjedan pčela i meda, Dječji tjedan, Dan voda, Međunarodna noć šišmiša itd. Muzej će nastaviti s provođenjem i razvijanjem edukativnog programa usmjerenog na različite ciljne skupine i razvoj publike, a veliki dio programa provest će se kroz projekt LIKE. U cilju poboljšanja pristupačnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću, Muzej će nabaviti pomičnu podiznu platformu koja će omogućiti lakše razgledavanje stalnog postava i izložbi Muzeja kao i dovršenje novih mrežnih stranica Muzeja.


Ustanova Ivan Matetić Ronjgov u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile iz Pule povodom 160. obljetnice rođenja M. B. Rašana planira tiskanje notnog izdanja Zborovi Matka Brajše Rašana, a skladbe Nikše Njirića namijenjene djeci tiskat će se i promovirati na manifestaciji Proljeće u Ronjgima sljedeće godine. U okviru iste manifestacije, ove godine promovirat će se reprint Matetićeve Čakavsko-primorske pjevanke, uz prigodni CD sa snimkama 25 pjesama iz pjevanke u izvedbi raznih dječjih zborova. U sklopu zajedničkog projekta s Filozofskim fakultetom u Rijeci: Digitalizacija, stvaranje multimedijalne baze znanja i revitalizacija glazbene baštine Istre i Hrvatskog primorja krajem 2019. g. planira se raspisati međunarodni natječaj za nove skladbe, koje bi glazbenici širom svijeta skladali u raznim žanrovima, koristeći elemente “istarske ljestvice”.


Pristigle radove ocijenili bi eminentni stručnjaci te bi se najkvalitetniji uradci prezentirali javnosti 2020. g.


U 2019. g. planira se izdavanje Zbirke solo pjesama uz klavirsku pratnju, autorice Linde Uran, dvije autorske zbirke: Marina Tijan Hajdinić Hreljinsko drago, milo dišljivo, Cvjetana Miletić: Suze smeha2, te zbirka literalnih radova učenika osnovnih škola PGŽ 25. Čakavčići pul Ronjgi. U okviru EPK Rijeka 2020, u kojoj godini se obilježava i 140. obljetnica rođenja Ivana Matetića Ronjgova, u suradnji s HNK Ivanom pl. Zajcem organizirat će se 21. Matetićevi dani uz sudjelovanje Zbora Hrvatske radio televizije, Zbora opere te zborova Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Na svečanom koncertu bit će izvedena Matetićeva djela – vokalne simfonije Roženice, Naš kanat je lip te skladba Na mamin grobak.

U tijeku su pregovori sa svjetski poznatim zborom Bečki dječaci, koji bi tijekom studenog 2020. g. održali dva koncerta. Jedan u okviru EPK 2020. u Rijeci i jedan u Puli. U okviru programa valorizacije i promocije glagoljice Ustanova organizira međunarodne kolonije umjetničke keramike Glagoljica iskazana glinom te do 2020. g. planira održati pet kolonija. Ustanova Ivan Matetić Ronjgov također je u postupku dobivanja statusa nastavne baze Sveučilišta u Rijeci.