Nastavlja se sukob

Sindikat djelatnika u kulturi najavio tužbe protiv Grada Rijeke

Ljiljana Hlača

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Kolektivni ugovor riječkoj kulturi prestao je važiti krajem veljače ove godine i od tada tenzije na relaciji Grad – Sindikat po ovoj temi ne jenjavaju



RIJEKA Iako je Grad Rijeka, odnosno Odjel gradske uprave za kulturu, povećao koeficijente za obračun plaća za 39 zaposlenika koji rade u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, Sindikat djelatnika u kulturi ovom mjerom nije zadovoljan: ipak je njihov krajnji cilj i glavni interes potpisivanje jedinstvenog kolektivnog ugovora, naglašeno je na konferenciji za novinare održanoj ispred riječkog kazališta.


Kolektivni ugovor riječkoj kulturi prestao je važiti krajem veljače ove godine i od tada tenzije na relaciji Grad – Sindikat po ovoj temi ne jenjavaju.


Od javnog prosvjeda prošlo je mjesec dana, ali između dviju strana nema dogovora. Rijeka je zasad navodno jedini grad čija kultura funkcionira temeljem pravilnika o radu.




Grad ne želi jedinstveni kolektivni ugovor (kazalište, muzeji, knjižnica u paketu), dok Sindikat smatra da je upravo to ono što riječkim djelatnicima u kulturi treba. Nije prigrljena ni mjera da kultura ima iste plaće kao gradski službenici.


Na konferenciji za novinare najavljene su tužbe protiv Grada Rijeke za neispunjene, a obećane obveze, dok su politiku povećanja koeficijenata potplaćenima u Zajcu sindikalisti nazvali jeftinim predizbornim trikom o kojem nitko nije znao ništa.


Zahvalili su se Gradu Rijeci na toj mjeri, no to im nije dovoljno.


– Ne možemo biti zadovoljni, jer u ovom gradu nema socijalnog dijaloga – izjavila je ispred riječkog kazališta Ljubica Pilić, glavna tajnica Sindikata.


– Ovaj sindikat nije zainteresiran samo za novce kako to Grad prema javnosti uvijek prezentira: mi smo zainteresirani za uvođenje reda koji je trebao stupiti na snagu još 2015. godine kada je potpisan dodatak kolektivnom ugovoru i kada se gradonačelnik obvezao da ćemo ići na usklađivanje koeficijenata s gradskom upravom i da će nam se osnovica za plaću koju smo dragovoljno smanjili ponovno vratiti – zaključila je Pilić.


Kada je riječ o tužbama, Sindikat se na to odlučio kako bi se naplatilo ono što je radnicima oduzeto; trenutno se prikupljaju punomoći za njihovo podnošenje pa se stoga još ne zna koliko će se njihovih članova odlučiti na tužbe od 270 registriranih, a različiti su i iznosi koji se utužuju, budući da je riječ o različitim plaćama.


No kako nam je rekla Pilić, taj se utuživi dio po pojedincu okvirno kreće od tri do osam tisuća kuna, a obuhvaća razdoblje od 14 mjeseci.


Foto: M. GRACIN


Foto: M. GRACIN



Slučaj HNK


Uoči riječke sindikalne presice Grad Rijeka poslao je priopćenje s informacijom da su povećani koeficijenti plaća za 39 zaposlenika HNK-a Ivana pl. Zajca te da je plan u sljedeće dvije godine povećati koefcijente za ukupno 89 zaposlenika. Riječ je o planiranom ukupnom povećanju sredstava za plaće u iznosu od oko 750.000 kuna u sljedeće tri godine.


Također, unutarnjom reorganizacijom i redistribucijom koeficijenata, odnosno, kako se ističe, racionalizacijom poslovanja bez povećanja ukupne mase sredstava za plaće, povećan je broj zaposlenika kazališta kako bi se zadovoljile kadrovske potrebe ove ustanove. Isto tako, zaposlenicima koji su prešli na druga ili nova radna mjesta povećani su koeficijenti plaća.


Tako su, u konačnici, 24 zaposlenika prešla na nova i bolje plaćena radna mjesta.


I 16 umjetnika je promovirano u više umjetničke statuse, ne računajući upražnjena radna mjesta zbog odlazaka u mirovinu ili sporazumnih raskida ugovora koja su redovito popunjavana.


Inače, neposredno prije isteka Kolektivnog ugovora Uprava Kazališta je, kako bi se osigurala sva materijalna prava i normalno poslovanje HNK-a, redovnom procedurom, a uz savjetovanje sa Sindikatima i uz suglasnost Kulturnog vijeća Kazališta, donijela Pravilnik u radu u kojem su zadržana sva prava koja su bila u Kolektivnom ugovoru koji je istekao u veljači, piše u priopćenju.