Zbornik radova

Simpozij “Banat – povijest i multikulturalnost”: Dubrović i Kukurin u Rešici

Nela Valerjev Ogurlić

Posebnost ovogodišnjeg saziva bit će predstavljanje zbornika radova posvećenog isključivo riječkim istraživačima



RIJEKA – U rumunjskom gradu Rešici 13. i 14. listopada održava se međunarodni simpozij »Banat – povijest i multikulturalnost« na kojem od 2009. godine sudjeluju i Riječani, kao jedini predstavnici iz Hrvatske.


Skup se održava u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja iz Zrenjanina i Sveučilišta »Eftimie Murgu« iz Rešice, a posebnost ovogodišnjeg saziva bit će predstavljanje zbornika radova posvećenog isključivo riječkim istraživačima.


Dvojezični zbornik, na hrvatskom i rumunjskom jeziku, objavljen je u Zrenjaninu krajem prošle godine, pod nazivom »Vlasi, Istrorumunji i Rumunji na Jadranu«, a objedinjuje priloge ravnatelja Muzeja grada Rijeke Ervina Dubrovića, kulturologa Bože Mimice te istraživača sa Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci: Branka Janija Kukurina, Nine Spicijarić Paškvan, Maje Polić i Hane Lencović.




Sudjelovanje Riječana na Simpoziju rezultat je dugogodišnje suradnje Muzeja grada Rijeke sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Rumunja, a jedan od plodova te suradnje bio je i prijevod na rumunjski monografije »Merika« Ervina Dubrovića.


U okviru Simpozija Dubrović se bavio temama povijesnih kontakata Primorja i Banata, emigracijom iz Vojvodine te prisutnošću rumunjske kulture na području od Rijeke do Trsta, dok su prilozi istraživača s riječkog Zavoda HAZU-a mahom posvećeni prisustvu i tragovima Vlaha u Istri.


Na ovogodišnjem Simpoziju Dubrović će govoriti o rezultatima dosadašnje hrvatsko-rumunjske i banatsko-primorske suradnje, a sudjeluje i Branko Jani Kukurin s prilogom o Vlasima u Kastvu, među kojima je i Vjekoslav Vlah, prvi predsjednik Kastavske čitalnice, osnovane 1866. godine.