FALIŠ

Šibenski Festival alternative i ljevice pokrenuo akciju za spas: Nemoj da fališ!

Maja Hrgović

Foto: Davor Kovačević

Foto: Davor Kovačević

Okidač za akciju bila je sramotna potpora Ministarstva kulture koju je Festival odbio, učinivši ono što čine rijetki. Cilj crowdfunding kampanje je prikupiti 15.000 dolara. Podržavateljima slijede nagrade



ZAGREB Kad je krajem prošle godine Ministarstvo kulture objavilo rezultate javnog poziva za potpore programima u kulturi, organizatori festivala FALIŠ (Festival alternative i ljevice) zatekli su se, s dodijeljenim iznosom od 10 tisuća kuna, u situaciji da moraju dobro razmisliti o poljuljanoj budućnosti te male manifestacije koja u kulturnoj ponudi Šibenika čini značajno osvježenje. Učinili su ono što čine rijetki: novac su vratili Ministarstvu, držeći da je iznos uvredljiv.


– Taj smo novac odlučili vratiti, pročitavši u odluci Ministarstva namjeru da nam se rad oteža, kvaliteta sroza, a usta zatvore, jer smo, eto, kao ipak nešto dobili. Uvredljiv i jeftin pokušaj da nas se »primiri« svotom kojom praktički ne možemo ništa, bio nam je okidač – kažu u FALIŠ-u.


Dva i pol mjeseca kasnije, Fališ je svoju akciju nastavio jučerašnjim pokretanjem akcije za spas festivala. Crowfunding kampanja, kampanja prikupljanja novca od individualnih podržavatelja, predstavljena je jučer na konferenciji za novinare u knjižnici Bogdan Ogrizović. Cilj kampanje je prikupiti 15.000 američkih dolara, što predstavlja dvije trećine sredstava neophodnih za održavanje festivala na dosadašnjoj programskoj i produkcijskoj razini, kako ističu organizatori Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke.




– Borbu smo započeli 2013. godine, kada je održan prvi Festival alternative i ljevice u Šibeniku. Povećavajući programsku i organizacijsku kvalitetu FALIŠ-a, ni jedne od prethodnih godina nismo, međutim, nailazili na značajniju podršku, prije svih Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Uspijevali smo ipak zahvaljujući prijateljima Festivala i njihovoj spremnosti da za FALIŠ rade ispod svake razumne cijene i beskrajno čekaju naplatu računa za različite usluge – rekao je Lokotar.


Akcija prikupljanja donacija odvijat će se pod motom »Nemoj da fališ!«. Oni koji pomognu iznosom od 10 dolara bit će nagrađeni priznanjem »Fala«, dok će oni koji za ovu svrhu izdvoje maksimalni iznos od tisuću dolara dobiti i besplatan četverodnevni smještaj u Šibeniku za vrijeme festivala.


– Ovu kampanju ne pokrećemo zato da vidimo ima li potpora nama svoju protuvrijednost u novcu, nego zbog toga što, na našu i vašu žalost, živimo u državi čijoj su političkoj eliti pojmovi poput empatije, socijalne pravde, jednakosti, tolerancije, odgovornosti, ljudskih prava, društva jednakih mogućnosti, antifašizma i slobode strani, a čini se da ih se malo i gade – ističe Lokotar i podsjeća da je FALIŠ jedini događaj te vrste na području jugoistočne Europe na kojemu su po prvi puta u Hrvatskoj nastupili časna sestra Teresa Forcades, britanski novinar, ekonomski analitičar i aktivist Paul Mason, odvjetnica Juliana Assangea Renata Avilla, njemačka kazališna autorica i redateljica pri kazališta u Kölnu Angela Richter, grčki dokumentarist Aris Chatzistefanou.