Stručnjaci oduševljeni

Senzacionalno otkriće: Gotičke freske u riječkom Dominikanskom samostanu rijetkost su i u svjetskim razmjerima

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Bistrović je istaknuo da je posebna vrijednost ovih fresaka u tome što prikazuju četiri elementa koja vuku porijeklo još iz antičke Grčke, a to su zrak, voda, vatra i zemlja



U Dominikanskom samostanu u središtu Rijeke u četvrtak su prvi put javnosti predstavljene gotičke stropne freske nakon prve faze restauracije, a viši konzervator Konzervatorskog odjela u Rijeci Željko Bistrović ocijenio je da je riječ o senzacionalnom otkriću, s obzirom na to da je tu prvi do sad pronađen kozmološki prikaz svijeta na ovaj način u obliku zidnih oslika na svijetu.


Bistrović je istaknuo da je posebna vrijednost ovih fresaka u tome što prikazuju četiri elementa koja vuku porijeklo još iz antičke Grčke, a to su zrak, voda, vatra i zemlja, simbolično kao četiri naga ljudska lika koja jašu vepra, zmaja, ribu i orla a u rukama nose svitak s nazivom elementa na latinskom. Po provedenim istraživanjima, na svijetu postoje još samo tri takva prikaza elemenata u obličju jahača, ali u knjigama ili drugim prenosivim medijima.


Zidne oslike u kapeli Svetoga Trojstva u sklopu Dominikanskog samostana Sv. Jeronima upotpunjuju i dovode ih u kontekst kršćanstva četiri medaljona s likovima evanđelista, te lik Isusa u središtu, na mjestu na kojem se spajaju kamena rebra svoda. Na freskama su i sunce i mjesec te četiri proroka ili mudraca, od kojih je do sada identificiran samo Izaija, rekao je Bistrović.




Kapela je sagrađena sredinom 15. stoljeća te je mauzolej Martina Raunachera i njegove žene Margarete Lamberger. Martin i njegov brat Jakov pripadali su lokalnom kraškom i istarskom plemstvu te su obnašali važne uloge u komunalnom životu Rijeke u prvoj polovini 15. stoljeća, ali i na širem području Istre, Krasa i Kranjske.



Konzervatorica Marina Fernežir, koja je vodila postupak prve faze restauracije, kazala je da su freske bile prekrivene slojevima vapnene boje te slojem žbuke. Prvi put je postojanje zidnih oslika u kapeli utvrđeno oko 1950. godine, a otkrivanje i njihova restauracija pokrenuti su 2016. godine. Uklonjen je sloj žbuke i premaza boje te su freske na površini od 127 četvornih metara temeljito očišćene, a u to je utrošeno oko 2260 radnih sati, kazala je Fernežir.


Naručitelji radova su Ministarstvo kulture i Dominikanski samostan.


Cjelokupna površina fresaka je oštećena piketiranjem, odnosno udubljenjima nanijetim šiljatim alatom, kako bi se omogućilo prihvaćanje sloja žbuke. Na mjestima nedostaju izvorni dijelovi konstrukcije te su nadomješteni drugim materijalima, a mjestimično se freske ljuskaju ili pretvaraju u prah, navela je Fernežir.


U sljedećim fazama preporučuje se rekonstrukcija nedostajućih dijelova, priprema za retuširanje i retuširanje fresaka, rekla je.


Pater Marinko Zadro iz Dominikanskog samostana Sv. Jeronima kazao je da se prošle godine proslavilo 700 godina postojanja ovog samostana, u prvom razdoblju augustinskog. Sagradili su ga devinski grofovi. Augustinski red je ukinut 1787. godine te je samostan devastiran i prepošten propadanju. Dominikanci ulaze u samostan sredinom prošlog stoljeća. U njemu su danas četiri dominikanca.