Sjajni nastupi

Rovinj Spring Jazz: Radojka Šverko opet pokazala da je pjevačica kojoj se vjeruje

Davor Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Festival je svojim nastupom otvorio Human Things Quartet, poljskog višestruko nagrađivanog pijanista i skladatelja Piotra Wyleoła, a čast da ga svojim nastupom zaključi pripala je divi Radojki Šverko, koja je nastupila sa svojim riječkim sastavom



ROVINJ – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja u Multimedijalnom centru u Rovinju od 22. do 24. svibnja održan je Rovinj Spring Jazz. Ovaj festival, koji kulturnu ponudu Grada i Istre obogaćuje uvijek vrijednim programima, ove se godine održao jedanaesti put za redom. Hvalevrijedan je to kontinuitet, ostvaren zahvaljujući entuzijastičkom odnosu i profesionalnoj provedbi organizatora, posebice ravnateljici Dubravki Svetličić. Kao i svake godine, mnogobrojna je publika, uključujući velik broj turista, uživala u nastupima uglednih hrvatskih i stranih glazbenika stilski različitih poimanja jazza.


Festival je svojim nastupom otvorio Human Things Quartet, poljskog višestruko nagrađivanog pijanista i skladatelja Piotra Wyleoła, koji je nastupao diljem svijeta i objavio devet albuma kao vođa sastava. Njegovi partneri u tom međunarodnom sastavu su bubnjar David Hodek i kontrabasist Slawek Kurkiewicz, član trija Martina Wasilewskog, te američki saksofonist Andy Middleton, suradnik slavnih glazbenika kao što su Dave Holland, Ralph Towner i Kenny Wheeler. Taj koncert ostvaren je u suradnji s poljskom regijom Malopolska. Pristupom suvremenog jazza, ne mareći o karakterističnim jazzističkim frazama i ritmovima, izvodili su skladbe s Wyleołovog albuma “Human Things”. Radi se o meditativnim djelima, ponekad mračnih raspoloženja koja su tumačili uvjerljivo, s primjerenim solima vođe i svih članova kvarteta.


Uzbudljive priče


Druge večeri predstavio se Timo Lassy, finski saksofonist koji dio godine provodi u Rovinju. Zato je pozdravljen ovacijama i prije nego je stupio na pozornicu. No zaslužio ih je i tijekom izvedbi vlastitih skladbi s novog albuma “Moves”. Lassy surađuje sa svjetski poznatim glazbenicima, među ostalima s pjevačima Edom Mottom i Joseom Jamesom, a ostvaruje i karijeru s vlastitim sastavom koji vodi jedanaest godina i s kojim je snimio šest albuma, prema pisanju britanskog Sunday Timesa “jednim od najoštrijih sastava u Europi”. Predstavio se glazbom koja je obilježena spajanjem raznih glazbenih elemenata. Dopadljive skladbe raznolikog karaktera potaknule su članove njegova kvinteta: pijanista Georgiosa Kontrafourisa, basista Anttija Lotjonena, bubnjara Teppa Makynena i udaraljkaša Abdissu Assefu na uzbudljive improvizacije i dijaloge, a Lassy se predstavio kao sjajan melodičar, ali i instrumentalist koji postepeno gradi svaki solo te uz pomoć kolega postiže zavidnu dinamiku, zapravo logično razvija priču.


Ovacije, cvijeće i poljupci




Čast da svojim nastupom zaključi festival pripala je divi Radojki Šverko. Nastupila je sa svojim, riječkim sastavom, u kojem sviraju pijanist Vladimir Babin, njezin dugogodišnji stalni suradnik u žanrovski različitim situacijama, te kontrabasist Henry Radanović i bubnjar Tonči Grabušić. Naime Riječani su, ne bez razloga, Radojku Šverko prigrlili kao svoju. U programu “Najljepši jazz standardi” izvodili su glazbu s dvorstukog albuma “As Time Goes By – Live at Jazz.hr” (Croatia Records), jednog od najprodavanijih diskografskih izdanja u zadnjih godinu dana. Uz sjajnu pordšku suradnika Radojka Šverko je prezentirala istinske umjetničke vrijednosti: predivnu estetiku, iskrenost, osjećajnost, razumijevanje svake pojedine pjesme. Zahtjevan, uglavnom baladni program izvodila je opušteno, strastveno, sugestivno. Zato Radojki Šverko publika vjeruje! Vjerovala je i na ovom koncertu, pokazujući to ovacijama, zatrpavši ju cvijećem i poljupcima.