Radionice u Rijeci

Rijeka dokumentaraca na EX ORIENTE FILM + REFINERI

Kim Cuculić

Osim radnog dijela radionice namijenjenog filmskim profesionalcima, za riječku će publiku ekskluzivno biti prikazani dokumentarci koji uglavnom dosad nisu prikazani u Hrvatskoj



RIJEKA Udruga UKUS i Institut dokumentarnog filma iz Praga i ove godine zajednički organiziraju jednu sesiju radionice autorskog dokumentarnog filma EX ORIENTE FILM + REFINERI u Rijeci, od 21. do 25. srpnja.


Osim radnog dijela radionice namijenjenog filmskim profesionalcima, za riječku će publiku ekskluzivno biti prikazani dokumentarci koji uglavnom dosad nisu prikazani u Hrvatskoj. 


  Tako će u programu za javnost biti prikazan pobjednik prošlogodišnjeg Berlinalea, film »Epizoda u životu berača željeza« Danisa Tanovića, koji će predstaviti producentica filma Amra Bakšić Čamo.




U Rijeci će premijerno biti prikazano i nekoliko filmova i videa poznate sarajevske vizualne umjetnice Šejle Kamerić čija je izložba trenutačno postavljena u Galeriji »Kortil« (među ostalim i zapaženi »Šta ja znam« koji je u programu imao i festival u Veneciji. 


  Svoje će dokumentarce predstaviti i litvanski kandidat za Oscara redatelj Audrius Stonys, a selekciju za Rijeku složio je i direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma FID Marseilles Jean-Pierre Rehm.


 Tu su i dvije »morske projekcije« na plaži Grčevo – »Obnaženi narod« o češkim turistima u Hrvatskoj redatelja Filipa Remunde (sniman i na riječkom području) i »Movie«, film višestrukog makedonskog kandidata za Oscara Ive Trajkova. 


  Svi navedeni redatelji/producenti ujedno su i tutori na radionici, zajedno s nizom značajnih imena europskog dokumentarnog filma. Među njima je i Rada Šešić, selektorica Sarajevoskog filmskog festivala koja će održati predavanje za javnost.


Predavanja će održati i Jean-Pierre Rehm, Amra Bakšić Čamo, Mikael Opstrup i Audryus Stonys. Publika će iz prve ruke čuti i koje zahtjeve prilikom otkupa filmova imaju urednici HBO-a, HRT-a, Al Jezeere i Czech TV-a. Šejla Kamerić vodit će kroz svoju izložbu »Summerisnotover« u »Kortil«. 


  Sve projekcije – osim projekcija na plaži Grčevo (beach bar Pajol) – održavaju se u Art-kinu Croatia i na njegovoj ljetnoj pozornici, a sva predavanja su u HKD-u na Sušaku. Ulaz na sva događanja je besplatan.