Preuređenje

Riječka Palača Šećerane magično je mjesto: Pogledajte što su otkrile čarobne ruke restauratora

Portal Novilist.hr

Foto Muzej Grada Rijeke

Foto Muzej Grada Rijeke

Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova



Preuređenje Palače Šećerane u kompleksu Benčić, koja će po dovršetku rekonstrukcije i opremanja, stalnim postavom Muzeja grada Rijeke na 1.200 četvornih pričati priču o riječkoj povijesti, u punom je jeku.


Nova-stara palača magično je mjesto. Sa šećerom ili bez njega. Restauratori vrijedno rade. Tiho i marljivo skidaju naslage starih boja, koje skrivaju izvorne slikarske majstorije. Restauratori su, ispada, pravi čarobnjaci, što pokazuju divne fotografije koje je Muzej Grada Rijeke odlučio podijeliti s javnosti.


Rijeka će obnovom ove zgrade dobiti reprezentativni prostor kulture u kojem posjetitelju zastaje dah ne samo pred riječkom poviješću, nego i pred raskošnim interijerom bogatih dekoracija, zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, panoramama imaginarnih gradova.




Radovi na uređenju Palače započeli su u proljeće prošle godine, do sada su opsežno izvođeni u unutrašnjosti zgrade, a pred mjesec dana su započeli i vidljivi zahvati na uređenju glavnog pročelja koje gleda na Zvonimirovu ulicu.


Zgrada je izuzetno značajna, jer je, po tumačenju struke, jedna od najljepših baroknih palača u Hrvatskoj, s kraja 18. stoljeća, i čini jednu važnu kariku u povijesti Rijeke, posebno industrijskoj.


Radove na Palači Šećerane koji se u cijelosti odvijaju prema planu, izvodi slovenska tvrtka VG5 d.o.o.



Obzirom na značaj zgrade radi se o zahtjevnoj rekonstrukciji u sklopu koje su do sada provedeni radovi ojačanja konstrukcije, zamijene dijela međukatne konstrukcije, pripremni instalacijski radovi te priprema za radove na krovu, fasadi i unutarnjem žbukanju.


Počinju restauratorski radovi na stubištu i na zidnim oslikama u velikoj dvorani, sobi s vedutama, lovačkoj sobi i drugim. Restauratorski radovi obuhvatit će, između ostalog, pozlatu listova na stropu stubišta, oblikovanje vijenca stubišta, stupove i zidove stubišta. U sobama će se izvoditi retuš rekonstruiranih dijelova stropa, retuš nedostajućih dijelova zidnog oslika te završno bojanje.



Projektom obnove bit će zadržani gabariti Palače, njezina konstrukcija i glavni karakter prostora. Dapače, osnova budućeg izgleda ove zgrade temelji se upravo na zadržavanju njezina reprezentativnog izgleda koji će biti naglašen obnovom detalja.


Po završetku rekonstrukcije i opremanja, na ukupno 4.272 četvornih metara svoj dom će dobiti stalni muzejski postav, povremene tematske izložbe i kreativne radionice te uslužni sadržaji.



Vrijednost ugovorenih radova na Palači Šećerane iznosi 44.5 milijuna kuna. Stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Institut IGH d.d. iz Zagreba. Vrijednost stručnog nadzora iznosi 998 tisuća kuna.


Projektnu dokumentaciju za izvođenje radova rekonstrukcije na Palači Šećerane izradio je Hrvatski restauratorski zavod, a glavni projektant je dr.sc. Irma Hujić.