Odlazak akademika

Reakcije na smrt Josipa Vanište: ‘Bio je velikan i institucija hrvatske kulture’

Hina

Foto Dominik Grgurić / PIXSELL

Foto Dominik Grgurić / PIXSELL



 Predsjednik Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić u nedjelju je uputio brzojav sućuti obitelji istaknutog hrvatskog likovnog umjetnika akademika Josipa Vanište koji je preminuo jučer u Zagrebu u 94. godini života, a u brzojavu je istaknuo da je Josip Vaništa bio institucija hrvatske kulture.


»Akademik Josip Vaništa bio je jedan od najuglednijih članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, velikan i institucija hrvatske kulture kojoj je dao nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos. Zbog njegove svestranosti teško ga je jednoznačno definirati. Iako suzdržan i samozatajan, sebi svojstvenim intelektualnim minimalizmom u slikarstvu, a kasnije u pisanoj riječi, usredotočen na ono najbitnije, uspio je s tako malo poručiti tako puno, kao nitko prije njega«, napisao je Kusić.


Naglasio je kako je presudan bio Vaništin doprinos osnivanju grupe Gorgona koja se zalagala za alternativne oblike umjetničkog djelovanja najavljujući konceptualizam i promičući avangardu.




»U svojim memoarskim i esejističkim zapisima ostavio je dragocjena svjedočanstva o našem vremenu i o svojim suvremenicima, kao i svoja promišljanja o velikim pitanjima života i smrti.


Bio je jedan od najvećih intelektualaca među umjetnicima. Svojim djelom zadužio je Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, hrvatsku kulturu i umjetnost i hrvatski narod«, poručio je u svojoj sućuti akademik Kusić.


Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju brzojav sućuti obitelji akademika Josipa Vanište u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog sabora u kojem je istaknuo kako je Josip Vaništa ostavio nezamjenjiv trag u hrvatskom slikarstvu, grafici, književnosti, ali i u pedagoškom radu.


»S velikom tugom primio sam vijest o smrti akademika Josipa Vanište kojeg ćemo pamtiti kao velikog umjetnika koji je u svom dugom umjetničkom radu ostavio nezamjenjiv trag u hrvatskom slikarstvu, grafici, književnosti, ali i u pedagoškom radu umjetnički odgojivši mnoge naraštaje studenata Arhitektonskog fakulteta.Djelujući u slavnoj skupini Gorgona dao je veliki intelektualni i umjetnički doprinos razvoju konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj i njezinom velikom ugledu na međunarodnoj sceni«, napisao je Jandroković te obitelji Vaništa uputio duboku i iskrenu sućut.