Drugo izdanje

Pure Chocolate: Koncert glazbe, boja i okusa u prostoru opatijske Operette

Svjetlana Hribar

U sklopu Festivala čokolade na koncertu pod naslovom »Pure Chocolate« ansambl »Purpur« predstavit će glazbeni presjek najpoznatijih gudačkih seksteta – kompozicije Brahmsa, Straussa, Borodina, Dvoržaka, Korngolda, Čajkovskog i Rimsky-Korsakova



OPATIJA » U opatijskoj Operetti, zgradi koja je proglašena spomenikom kulture, predstavljeno je jučer drugo izdanje glazbenog koncepta »Pure Chocolate«, koji – priključujući se Festivalu čokolade opatijske Turističke zajednice – organizira Festival »Kvarner«, postavljajući svojom kreativnošću i inicijativama nove standarde.


  Kao i prošle godine u ovo doba, koncert pod naslovom »Pure Chocolate«, koji je na programu 6. prosinca, bit će simbioza glazbe, svjetla i okusa čokolade, s tim što je svjetlosno-okusni segment rađen prema muzičkom programu, a taj je temeljen na skladbama pisanim za gudački sekstet.


   – Ansambl »Purpur« predstavit će glazbeni presjek najpoznatijih gudačkih seksteta – kompozicije Brahmsa, Straussa, Borodina, Dvoržaka, Korngolda, Čajkovskog i Rimsky-Korsakova – rekao je umjetnički direktor Festivala »Kvarner« Michael Fendre, nastavljajući:




   – Izabrali smo po jedan stavak iz djela ovih skladatelja, analizirali ih i »obojali« glazbene ljestvice i karaktere. Svjetlom želimo »prevesti« glazbu i ojačati emocije publike, a vrhunac je kombinacija glazbe, svjetla i slatkih okusa što će na jedinstven način spojiti glazbeni doživljaj i uživanje u različitim vrstama čokolade, svjetske marke »Zotter«.


   Ponosni smo što nastavljamo suradnju s jednim od najinovativnijih i na eksperimentiranje uvijek spremnih ljudi – austrijskim proizvođačem čokolade Josephom Zotterom, koji se osobno uključio u stvaranje ovog umjetničkog doživljaja, za čije je predstavljanje odabrana jedna od najreprezentativnijih gradnji na području Opatijske rivijere sa prijelaza 19. u 20. stoljeće, Operetta, izgrađena 1895. godine. Sadašnji vlasnik pripremio je dvoranu u potpunosti za koncert, uklonivši središnju staklenu konstrukciju. Želja nam je da upravo Operetta postane što češće koncertna lokacija Festivala »Kvarner«, zaključio je Fendre.



Festivalska menadžerica Silvija Novak istaknula je podršku grada Opatije, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice bez kojih Festival »Kvarner« ne bi mogao ostvariti svoje programe. Naime, za povlačenje sredstava iz Bruxellesa potrebno je financijsko sudjelovanje lokalne zajednice u projetu. Tri godine Festival »Kvarner« uspjeva ostvariti dotok novca iz EU fondova, mada je neka sredstva morao i vratiti, jer nije imao financijskog partnera u Hrvatskoj:   – To je velika šteta, jer sva sredstva koja smo dobili potrošena su na program i izvedbe u Opatiji, a to znači da su vraćena ovoj sredini, pridonoseći njenoj turističkoj ponudi, zaključila je Silvija Novak.


   O samom objektu i njegovoj budućnosti govorio je vlasnik Operette Edin Delibegović, koji je napomenuo da je objekt kupio od grada Opatija 2001. godine, u vrlo narušenom stanju. Restauracija objekta trajala je četiri godine, tijekom kojih je zdanje dobilo status samostalnog spomenika kulture, a vlasnik je uspio otkupiti i stanove na gornjim katovima, tako da je sad spreman čitavu Operettu staviti u funkciju.


   – Moja ljubav prema glazbi spojila me s Festivalom »Kvarner« i bit ću sretan ako ovaj prelijepi hol bude koncertna dvorana koja će se koristiti čitavu godinu. U planu je potpuno otvaranje Operette turizmu i umjetnosti, što je atraktivna ali ne i lako ostvariva kombinacija, nažalost uz brojne poteškoće, a minimalnu pomoć sredine – napomenuo je Delibegović, koji je istaknuo da je o vrijednosti same zgrade pisao povjesničar umjetnosti Berislav Valušek, a u restauraciju su bili uključeni stručni timovi koji su se morali nositi s devastiranim interijerom objekta koji je služio kao pivnica, kino i sportska dvorana, ali i šoping centar, što je sve bilo neprimjereno vrijednosti i ljepoti objekta, koji se – i zbog iznimne akustike – vraća svojoj prvotnoj namjeni.


   Privučeni atraktivnošću, na koncert dolazi i dvadesetak novinara iz Europske unije, istaknuto je jučer na konferenciji za novinare u Opatiji.