Culturecovery

Projekt revitalizacije kulturne baštine: Kako osuvremeniti mošćenički Ekomuzej

Aleksandra Kućel Ilić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Općina Mošćenička Draga je sa svojim Ekomuzejom odabrana kao jedan od devet partnera iz šest srednjoeuropskih zemalja te će dobiti oko 189 tisuća eura bruto za revitalizaciju kulturne baštine. S tim ciljem već su održane tri poučne i zanimljive radionice



Od srpnja prošle godine odvija se projekt Culturecovery financiran iz programa Interreg Central Europe. Prema riječima načelnika Općine Mošćenička Draga Riccarda Staraja, Općina Mošćenička Draga je sa svojim Ekomuzejom odabrana kao jedan od devet partnera iz šest srednjoeuropskih zemalja te će dobiti oko 189 tisuća eura bruto za revitalizaciju kulturne baštine. Ukupan budžet Projekta iznosi 1,55 milijuna eura te 1,28 milijuna eura financirano iz ERRF-a.


Projektne aktivnosti odvijaju se kroz nekoliko radnih paketa. Jedan od njih je i tematski paket kojemu je cilj dobiti analizu i strategiju za očuvanje i obnovu nematerijalne kulturne baštine kroz ekomuzeje. Upravo u okviru tog paketa svaki partner treba osmisliti i organizirati tri radionice na zadane teme i prema zadanome okviru.


Poučne radionice


– Općina i Ekomuzej Mošćenička Draga tako su organizirali radionice koje su se održale u Mošćeničkoj Dragi u Zgradi javne namjene. Prvoj radionici na temu Ekomuzeji – učinkovito i održivo upravljanje cilj je bio revizija dosad primjenjivanog modela upravljanja i uvođenje novih metoda i pristupa s ciljem povećanja učinkovitosti i održivosti. Bila je namijenjena najužem timu uključenom u rad Ekomuzeja.




Druga radionica je bila na temu Kreativnost i ICT u promociji i zaštiti nematerijalne kulture, a cilj joj je bio predstavljanje inovativnih modela očuvanja i obnove nematerijalne kulturne baštine kroz kreativne industrije te primjenu komunikacijskih i informacijskih tehnologija. Ovog puta je radionica bila namijenjena nešto široj ciljanoj publici: ponovo najužem timu uključenom u rad Ekomuzeja, ali i lokalnim udrugama, školi te predstavnicima Općine, koja je jedan od osnivača Ekomuzeja. Uz predavanja, prikazan je zanimljiv primjer suvremenog načina prezentacije jednog elementa nematerijalne kulturne baštine u svrhu turističke ponude, rađen u suradnji s dizajnerima.


Nove ideje i prijedlozi


Treća, posljednja u nizu radionica bila je na temu Lokalna kulturna baština kao održiva turistička ponuda, s ciljem revizije postojećih pojedinačnih ponuda i razvoja integriranih ponuda unutar tradicionalne turističke ponude. Ova je radionica bila namijenjena široj zajednici: lokalnim vlastima, udrugama, školi, lokalnim poduzetnicima, ugostiteljima, umjetnicima i turističkom sektoru koji podrazumijeva i privatne iznajmljivače – rekao je načelnik Staraj.


Uz druge izlagače, na svim radionicama izlaganja je imao i redoviti profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci Robert Mohović, predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga, koji je predstavio probleme Ekomuzeja i time potaknuo raspravu o mogućim načinima rješavanja pojedinih problema. Na radionicama je prisutne kratkim uvodom u radionice uveo i načelnik Općine Riccardo Staraj. – Zanimljive rasprave tijekom ove tri radionice donijele su nove ideje i prijedloge mogućih rješenja za neke od problema poslovanja Ekomuzeja Mošćenička Draga. Jedan od pozitivnih učinaka svakako je i razmjena iskustava i kontakata za buduću suradnju – zaključio je Staraj.