120. obljetnica

Prikazan dokumentarac o Guvernerovoj palači koja je trebala pokazati moć Ugarskog kraljevstva

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Guvernerova  palača simbol je moći, vlasti, raskoši i elegancije tadašnjeg vremena, ali i svjedok sudbonosnih  povijesnih zbivanja u gradu burne i bogate  prošlosti



RIJEKA Povodom obilježavanja 120. obljetnice izgradnje Guvernerove palače, današnjeg sjedišta Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u Muzeju je održana premijerna projekcija dokumentarnog filma »Palača obasjana mediteranskim suncem« producenta, scenarista i redatelja Vanje Vinkovića.


Film je prvi od tri dokumentarca u serijalu koji ovu muzejsku ustanovu predstavlja u tri cjeline: Guvernerova palača, iznimni predmeti iz muzejske zbirke te najznačajnije povijesne osobe čije je djelovanje povezano s palačom izgrađenom 1896. godine, u vrijeme kada je Rijeka kao izdvojeno tijelo Austro-Ugarske Monarhije bila pod izravnom upravom vlade u Budimpešti.


U »Palači obasjanoj mediteranski suncem« gledatelji se putem izjava kustosa upoznaju s izgradnjom i arhitekturom Guvernerove palače te njezinim graditeljem, uglednim mađarskim ahitektom Alajosom Hauszmannom. Za gradnju palače koja je trebala zadiviti ljepotom i pokazati moć Ugarskog Kraljevstva odabrao je uzvisinu nad središtem grada gdje će ostvariti jedno od najljepših historicističkih zdanja.




Guvernerova palača simbol je moći, vlasti, raskoši i elegancije tadašnjeg vremena, ali i svjedok sudbonosnih povijesnih zbivanja u gradu burne i bogate prošlosti. No, osim velikih događaja i znamenitih ličnosti koje pripadaju njezinoj slavnoj povijesti, u filmu se podsjeća i na tragičnu smrt petorice radnika koji su poginuli prilikom izgradnje velebne građevine.


Kroz dva zasebna poglavlja obrađena je i priča o riječkoj heroini Karolini Belinić čiji se portret čuva u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, te o skrivenim tunelima ratnog skloništa u njegovu podzemlju. Drugi dokumentarac, uz osnovnu temu o Lavalu Nugentu, prema najavi Vanje Vinkovića, uključit će i priču o riječkom torpedu i prsluku za spašavanje s broda Titanic, dok će se treći baviti D’Annunzijem. Očekuje se da će filmovi biti završeni i prikazani do jeseni, odnosno do kraja godine.