Otpor nasilju

Prema međunarodnom borbenom stvaralaštvu: Od 27. travnja do 30. svibnja Zbor crvene Rijeke

Kim Cuculić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Ove godine još ambicioznije nastavlja se razvijati platforma koja propituje rastuće strukturno nasilje u našim društvima i načine otpora takvom nepovoljnom razvoju događaja



RIJEKA Drugi prvomajski Zbor crvene Rijeke bit će održan od 27. travnja do 30. svibnja, a u ime Samoupravne interesne zajednice program je najavio Nemanja Cvijanović. Kako je kazao, na tragu prošlogodišnjeg Zbora, ove godine još ambicioznije nastavlja se razvijati platforma koja propituje rastuće strukturno nasilje u našim društvima i načine otpora takvom nepovoljnom razvoju događaja.


Zbor crvene Rijeke odvija se pod sloganom »Prema međunarodnom borbenom stvaralaštvu«, a razne aktualne teme propitivat će se kroz panel-diskusije, izložbe, koncerte, performans i film.


Otvorenje manifestacije je u petak, 28. travnja, u vijećnici Grada Rijeke u 10.30 sati. U 11 sati počinje prvi panel čija je tema »Granice analogija među fašizmima«, a uz moderiranje Srećka Puliga izlagat će dizajnerica i aktivistica Barbara Blasin, sociolog Rastko Močnik, filozof Boris Buden i sociologinja Maja Breznik. U 14 sati počinje drugi panel pod naslovom »Gdje su danas komunisti?«, koji će moderirati Boris Buden, dok su sudionici publicist Srećko Pulig, umjetnik i aktivist Christian Costa te sociolog Sezgin Boynik.


Umjetničke intervencije




U subotu, 29. travnja, s početkom u 10.30 sati u HKD-u na Sušaku bit će održan treći panel na temu »Pobunjeni narod«, a izlagat će umjetnica Minna Henriksson, kustosica Vesna Vuković, Srećko Pulig, sociolog Milan Rakita, Sezgin Boynik, David Munoz, Giovanna Esposito Yussif i Ilya Orlov.


Kako je ovim povodom kazao Srećko Pulig, jedan od koordinatora programa, neke od tema koje će otvoriti paneli su veze između kulture i politike, današnje kulturaliziranje politike, problematiziranje pojmova »kultura« i »međunarodni«, dok su tri važna pitanja o kojima će se raspravljati današnji pojavni oblici fašizma, komunistička ideja i borbena ljevica danas te kako prepoznati angažman u umjetnosti u smislu prezentacije.


U sklopu Zbora crvene Rijeke događat će se i razne umjetničke intervencije i akcije u javnim prostorima. U četvrtak, 27. travnja, Rena Raedle i Vladan Jeremić postavit će na Korzu svoje umjetničko-političke transparente, a Marina Naprushkina će u izlogu Gradske vijećnice predstaviti svoje ilustrirane novine.


U razdoblju od 28. travnja do 30. svibnja ZIP Grupa će ispred zgrade Radija Rijeke postaviti skulpturu/pozornicu, dok će 29. travnja na Titovom trgu od 12 do 23 sata Nemanja Cvijanović postaviti »Scenografiju za aplauz!«, skulpturu od redarskih ograda kao scenografiju za pozornicu koncerta Tržaškog partizanskog pevskog zbora »Pinko Tomažič«.»Crvena Rijeka«

U petak, 28. travnja, u Studiju »Kamov« (Križanićeva 6a/I) u 18 sati bit će otvorena dokumentaristička izložba »Ženski antifašistički Zagreb« kustosice Barbare Blasin. Istoga dana u 19 sati Galerija SIZ u Galeriji Kortil otvorit će izložbu »Crvena Rijeka« koju je osmislio kustoski kolektiv Prvomajskog zbora. Autori su Rena Raedle i Vladan Jeremić, Rene Gabri i Ayreen Anastas, Minna Henriksson, Ilya Orlov, Nemanja Cvijanović, ZIP Grupa, Filip Jovanovski i Marina Naprushkina. U subotu, 29. travnja, u Studiju »Kamov« u 11 sati Centar za ženske studije Zagreb, uz suradnju Centra za ženske studije Rijeka, organizira razgovor i vodstvo kroz izložbu.


U utorak, 9. svibnja, Galerija SIZ u Galeriji Kortil u 19.30 sati otvorit će »Izložbu borbenih radova« ZIP Grupe. U nedjelju, 30. travnja, u Kortilu u 19 sati počinje performans »Il rimmel dell’ Europa« kolektiva Et l’ Europe alors. U subotu, 29. travnja, na Titovom trgu (u slučaju kiše Art-kino Croatia) u 19 sati počinje koncert Tržaškog partizanskog pevskog zbora »Pinko Tomažič«.


Iste večeri u Art-kinu Croatia u 21 sat bit će održana projekcija filma »Oklopnjača Potemkin« Sergeja M. Ejzenštejna u izboru Ibre Hasanovića. U ime projekta Rijeka 2020 – EPK obratila se Mirna Gurdon, a manifestacija Zbor crvene Rijeke odvija se uz potporu Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture, projekta Rijeka EPK i Clubture.