Dvojezičnost

Predstavljen časopis Minoranze/Manjine: Doprinos Talijana u Rijeci nemjerljiv

Tihana Tomičić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Časopis govori zanimljivim i aktualnim temama - od odnosa globalizacije i suverenizma, preko novih-starih talijanskih naziva ulica u Rijeci, do karaktera tršćanskog brodogradilišta Fincantieri prema riječkom "3. maju"...



RIJEKA – Dvojezični časopis Minoranze/Manjine koji tretira pitanja talijanske manjine i odnos Italije i Hrvatske predstavljen je u Zajednici Talijana, uz sudjelovanje glavnog urednika časopisa – dugogodišnjeg dopisnika iz Rima, Silvija Tomaševića, čelnika Talijanske unije i zastupnika Furia Radina, bivšeg veleposlanika RH u Rimu Damira Grubiše te generalnog konzula Italije u Rijeci, Paola Palminterija.


Niz tema


Časopis u ovom broju govori o nizu zanimljivih i aktualnih tema – od odnosa globalizacije i suverenizma, preko novih-starih talijanskih naziva ulica u Rijeci, pa sve do karaktera tršćanskog brodogradilišta Fincantieri prema riječkom “3. maju”, i razlozima zbog kojih ta tvrtka ipak neče preuzimati riječki škver, rekao je glavni urednik Tomašević.


– Pitanje suverenizma nasuprot globalizaciji posebno je važno za današnju Europu. Ali globalizacija se ne može zaustaviti, tu maticu nije moguće spriječiti, možda samo kontrolirati njen tok. Zbog toga mnogi misle, a i mi o tome pišemo, da suverenisti bsš i nisu naročito mudri kad pokušavaju promijeniti povijesne tokove, rekao je Silvije Tomašević.




List otvara niz aktualnih pitanja, pa je tako Furio Radin primjetio da su u radikalnim političkim strujama najčešće najzagorljiviji protivnici migranata upravo oni čiji su narodi, ili grupacije, i sami kroz povijest bili migranti, odnosno azilanti. To je tema koja uvelike okupira talijansku politiku, a mislim da će vrlo uskoro dominirati i u Hrvatskoj, zaokupljat će psihloški i nas, rekao je Radin.


Identitet


Damir Grubiša ističe važnost Talijana u povijesti i identitetskom oblikovanju Rijeke.


– Nacionalne manjine uvijek su važan most, a nadam se da će projekt EPK Rijeka 2020. adekvatno valorizirati i istaknuti taj doprinos talijanske manjine povijesti, kulturi i identitetu Rijeke, ne samo kroz nazive ulica, nego i edukativnu i kulturnu komponentu, rekao je Grubiša.