Sve manje prostora za kritičko pisanje

Poznati sarajevski novinar i književnik Ivan Lovrenović otvorio web jer nema gdje pisati

Boris Pavelić

Lovrenović je godinama u Feral Tribuneu objavljivao kolumnu koja je mnogima postala putokazom za razumijevanje katastrofe Bosne i Hercegovine. Kada se Feral Tribune 2008. ugasio, Lovrenović je u Hrvatskoj izgubio prostor za pisanje. Pregovarao je s nekoliko redakcija, ali nijedna ga nije stalno angažirala



Sarajevski novinar i književnik Ivan Lovrenović, jedan od najboljih stilista i najuglednijih autora na području bivše Jugoslavije, otvorio je nedavno vlastitu internet stranicu jer više ni u jednim novinama u BiH i Hrvatskoj ne može pisati i objavljivati.


Na stranici www.lovrenovic.com pisac objavljuje pabirke iz svojega bogatog i razvedenog opusa, te analize aktualnih problema u BiH i regiji, koje više ne može objavljivati u tiskanim medijima.


Lovrenović je godinama u Feral Tribuneu objavljivao kolumnu koja je mnogima postala putokazom za razumijevanje katastrofe Bosne i Hercegovine. Kada se Feral Tribune 2008. ugasio, Lovrenović je u Hrvatskoj izgubio prostor za pisanje. Pregovarao je s nekoliko redakcija, ali nijedna ga nije stalno angažirala.




U BiH je Lovrenović pisao u tjedniku “Dani”, dok ga osnivač i bivši vlasnik Senad Pećanin nije prodao tajkunu Muji Selimoviću. Selimović je Lovrenoviću predložio da preuzme uređivanje “Dana”, ali ovaj je to odbio.


“Bilo mi je jasno da se poslovno-politička logika vlasnika velike kompanije, a sada i novog vlasnika novina, ni u jednom elementu ne podudara s onim kako shvaćam novinarstvo i autorstvo u novinama”, objasnio je Lovrenović za naš list zašto je odbio Selimovića.


Lovrenović je i inače kritičan prema stanju u BiH medijima:


“U Sarajevu i u BiH mediji su na vulgarno otvoren i prost način postali glasnici političkih mentora i vlasnika korporacija u čijem su vlasništvu. Bilo je to tako i prije, ali su ipak postojali “džepovi otpora” i kakve-takve nezavisnosti.


No, u posljednjih godinu dana taj trend je strahovito ubrzan i inteniziviran, i rezultat je porazan”, ocjenjuje.


U manjem, “oporbenom”, dijelu javnosti u Hrvatskoj Lovrenovićevo pisanje uživa kultni status, ali njegove duboke i hrabre analize usprkos tome nisu dobile stalni prostor u hrvatskim medijima. Tako se dogodilo da jedan od najvjerodostojnijih pisaca bivše Jugoslavije mora besplatno objavljivati – o vlastitome trošku.


No Lovrenović ne posustaje:


“Široka čitanost i “recepcija” ionako mi je posve apstraktna; o tome ni ne razmišljam. Što se tiče “življenja od pisanja”, ja ionako ne spadam u pisce visoke produktivnosti i traženosti, pa sam uvijek morao živjeti od nečega drugog. Jest da je i takvih mogućnosti za mene danas također sve manje, ali što je – tu je…”, kaže Lovrenović za Novi list.