Uoči nastupa

Poznati bariton Robert Kolar: ‘Oživljavanje operete velika je stvar za Opatiju’

Kim Cuculić



OPATIJA – Na Večeri opereta u Opatiji, što će biti održana ovog petka u Centru »Gervais«, nastupit će i poznati bariton Robert Kolar. Od 1997. solist je opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 2016. prvak opere istog kazališta.


Osim kao operni pjevač, djeluje i na koncertnim podijima gdje kao solist sudjeluje u izvedbama komornih djela, misa, rekvijema, i to od skladbi baroknih autora do skladatelja našeg stoljeća. Uoči opatijskog koncerta, Robert Kolar kaže da mu pjevanje opereta predstavlja drugačiju vrstu izazova od opera.


– Opereta je drukčija od često grandioznih opera. Drugačija je i vrsta glume, druga je tehnika pjevanja, a u operetama ima i više teksta. Operete su vesele i prpošne. Volim izaći iz uobičajenih, konzervativnih opernih naslova. Opereta daje veću slobodu u izrazu i može se predstaviti na moderniji način. Teme su ljubav, neki narodni događaji, nadmudrivanje… Pjeva se o lijepim stvarima, nema ničeg ružnog… Mislim da je oživljavanje operete dobra i velika stvar za Opatiju. Već samo okruženje Opatije mi je inspirativno. Kad me sam prostor inspirira, kao što je to primjerice u Dubrovniku, to mi je poticaj da još bolje pjevam. Na Večeri opereta bit će i nekih iznenađenja i bit će zabavno – najavljuje Robert Kolar.




Robert Kolar debitirao je 1993. u Gradskom kazalištu Komedija. Godine 1996. diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zdenke Ţabčić-Hesky. Usavršavao se kod primadone Dunje Vejzović (kazalište VERO), master class: Nelli Manuilenko – Rijeka, Alessandro Svab -Trst, Ljubljana. Kao solist nastupa i u drugim kazalištima te na koncertnim podijima: HNK u Zagrebu, Slovensko narodno gledališče Ljubljana, Narodno pozorište Sarajevo, HNK Split, HNK Varaždin, Varaždinske barokne večeri, Zadarski ljetni festival, Dubrovačke ljetne igre, Gradsko kazalište Komedija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Krčko ljeto, Histria festival, Organum Histriae…