Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Rijeka 2020. u Irskoj

foto Povezali se Rijeka i Galway. Doznajte što će to konkretno donijeti prijestolnicama

Dorian Celcer iz Rijeke 2020 i Matti Allam iz Galwaya 2020 / Snimila Danijela BAUK
Dorian Celcer iz Rijeke 2020 i Matti Allam iz Galwaya 2020 / Snimila Danijela BAUK
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 15:56 2019-07-02T15:56:00+02:00

Precizirali smo datume predstavljanja oba programa u rujnu te razgovarali o monitoringu pred Europskom komisijom, posebice o onom dijelu koji zajednički radimo - kaže Irena Kregar Šegota 

Svrha i cilj puta su ispunjeni. Imali smo dva predstavljanja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture i programa koji će se dogoditi u 2020. godini, u Dublinu i Galwayu, i to pred publikom koja nije samo usko vezana uz projekt, već šira publika koju smo zasigurno uspjeli zainteresirati za Rijeku, i to ne samo kao prijestolnicu kulture, nego jednu novu kulturno-turističku destinaciju u Hrvatskoj.

U Irskoj prije svega znaju za Dubrovnik, ali mislim da smo ih uspjeli zainteresirati da dođu u Rijeku, istaknula je Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020. nakon boravka riječke delegacije u Irskoj.

Kregar Šegota ističe kako je delegacija imala niz vrlo specifičnih susreta, i s predstavnicima Sveučilišta u Dublinu i u Galwayu, s gradskim administracijama Dublina i Galwaya, ali i s njihovim čelnim ljudima za kulturu.

– Razgovarali smo o poveznicama između gradova, ne samo Rijeke i Galwaya, već i Rijeke i Dublina, s obzirom da se i Dublin kandidirao za prijestolnicu kulture 2020. Zainteresirani su došli vidjeti naše projekte, pogotovo one koje radimo u suradnji sa zajednicama. Sigurna sam da će se i nakon 2020. razvijati ti kontakti, kaže Kregar Šegota.

Small City, Big Ideas

Posebno značajan bio je sastanak s timom Galway 2020.

– Precizirali smo datume predstavljanja oba programa u rujnu, razgovarali smo o monitoringu pred Europskom komisijom, posebice o onom dijelu koji zajednički radimo. Razgovarali smo i o otvaranju i načinu kako da povežemo naša dva grada prilikom ceremonije otvaranja, bilo sudjelovanjem nekih umjetnika ili nekog momenta koji će se dodatno definirati. Posebna tema bio je dio programa koji nas povezuje 2020. godine, a tu je prije svega programski pravac 27 susjedstva koji je povezan s njihovim programom Small City, Big Ideas.

Tu nam je posebno važna suradnja Lovrana i Galwaya. Naš tim predvođen Brankom Cvjetičanin, voditeljicom programskog pravca 27 susjedstava, boravio je u Galwayu i posjetio nekoliko zajednica i različitih udruga koje se bave kulturom, umjetnošću i sličnim aktivnostima u zajednici i razgovarali što ih povezuje. Dvije teme su se posebno istaknule, a to je tema tradicionalne brodogradnje, jer mi imamo lovranski guc, a oni Galway Hooker.

Zanimljiva nam je bila i tema suhozida jer i tu vještinu dijelimo. Razgovarali su i o inkluziji umirovljeničke populacije, o njihovom položaju u zajednici i kako ih kroz kulturu povezati. To će biti jako dobar program i jako dobra europska poveznica na razini susjedstava, smatra Kregar Šegota.

D. BAUK Caption: Porto Etno orkestar na Grafton Streetu u Dublinu / Snimila Danijela BAUK

Zeleno svjetlo za otvorenje

Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeke 2020. zadovoljna je i mini demonstracijom Porto Etno orkestra.

– Imali smo iznimno uspješnu demonstraciju dijela programa koji nas očekuje u 2020. i to kroz nastupe glazbenika predvođenih Zoranom Majstorovićem i okupljenih u Porto Etno orkestru. Njemu su se pridružila dvojica svirača sopila s Krka, Zlatko Volarić i Zlatko Jurković, ali i irski violinist iz Galwaya Aindrias de Staic, te Španjolac s dugogodišnjom irskom adresom, perkusionist Moises Garcia.

Njihovi nastupi na Grafton Streetu, te na dva predstavljanja u sklopu proslave Dana državnosti sve su oduševili. To nam je iznimno drago jer predstavljaju jedan mali dio naše baštine, i mali dio onoga što će se događati u sklopu festivala Porto Etno u Rijeci.

Patricia Philbin, Irena Kregar Šegota i Marilyn Gaughan Reddan u Dublinu nakon predstavljanja programa

Zadovoljan je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

– U listopadu imamo zadnju evaluaciju pred Europskom komisijom. Zadnji put je bila u Rijeci, a sad će biti u Galwayu. Vjerujem da će evaluacija biti uspješna i da ćemo dobiti zeleno svjetlo za početak Europske prijestolnice kulture u Rijeci onako kako smo i planirali - 1. veljače 2020., ističe Obersnel.

Na pitanje mogu li se usporediti dva predstavljena programa, onaj riječki i onaj u Galwayu, kaže da možda nije korektno govoriti o programima drugih, ali smatra da je riječki program puno strukturiraniji i puno širi.

– Naravno, mi u planu imamo infrastrukturne projekte koji će biti gotovi dijelom početkom iduće godine, nešto sredinom, a nešto na kraju 2020. U Galwayu infrastrukturu vezanu za kulturu namjeravaju izgraditi ne sada, već u idućih 10 godina, zaključuje gradonačelnik Rijeke.

Tradicionalni ribarski brod Galway Hooker, a mi imamo lovranski guc

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze