PagArtFestival

Pogorelići dovode renomirane glazbenike iz Hrvatske i svijeta

Vesna Karavanić

PagArtFestival osnovan je 1999. i ostvaruje razne umjetničke programe na visokoj razini te oplemenjuje kulturni život Paga



PAG Od 1. do 14. kolovoza održat će se PagArtFestival koji će i ove godine sadržavati niz kvalitetnih koncerata klasične glazbe. Osnivač i umjetnički voditelj festivala je poznati pijanist Lovro Pogorelić, Pažanin koji uz svesrdnu pomoć svoje supruge Nine unatrag 15 godina održavanja festivala dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste. 


   Ovogodišnji PagArt Festival otvara se 1. kolovoza koncertom gitarskog trija »Elogiou« u crkvi sv. Marije u Starom gradu Pagu u 21 sat. »Osnivač trija »Elogio« je kosovsko-hrvatski gitarist Petrit Ceku, jedan od najboljih svjetskih gitarista.


Studirao je kod Darka Petrinjaka – utemeljitelja zagrebačke gitarističke škole koja je poznata širom svijeta i konstantno daje nove blistave rezultate. Tako ovog ljeta predstavljamo i mladog gitarista Antuna Ivekovića koji već osvaja domaća i strana natjecanja.




Denis Šapovalov pobjednik je čuvenog natjecanja »Čajkovski« 1998. i bio je jedan od najbližih suradnika legendarnog violončelista M. Rostropoviča. – Imamo i jednog Pažanina, a to je Igor Paro – prvi hrvatski lutnjist s diplomom Schole Cantorum Basiliensis.


U Papandopulo kvartetu saksofona svira Nikola Fabijanić koji nije iz Paga, ali se radi o sjajnom ansamblu sa svjetskom karijerom. Unatoč skromnom budžetu, imamo i jednog prekooceanskog gosta – pijanista bjeloruskog porijekla Alexandera Tutunova, američkog državljanina i profesora, kaže Nina Pogorelić, zadužena za odnose s javnošću. 



1. 8. » Gitarski trio Elogio, koncert u crkvi sv. Marije u Starom gradu Pagu u 21 sat (Petrit Ceku (Kosovo/Hrvatska), Pedro Ribeiro Rodrigues (Portugal/Hrvatska), Tomislav Vukšić    3. 8. » Alexander Tutunov (SAD), klavir – crkva sv. Frane u 21 sat    6. 8. » Denis Šapovalov (Rusija), violončelo, Lana Genc, klavir – crkva sv. Frane u 21 sat    9. 8. » PagArtFestival predstavlja mladog glazbenika: Antun Iveković, gitara i pjesnikinju Božicu Jelušić – crkva sv. Frane u Pagu u 21 sat    12. 8. » Igor Paro, lutnja, Nela Šarić, sopran – crkva sv. Frane u 21 sat    14. 8. » Kvartet Papandopulo, Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon, Tomislav Žužak, bariton saksofon – crkva sv. Frane u 21 sat


   – Zanimljivo je kako se bez plana dodiruju neki momenti programa izvođača – Igor Paro i Nela Šarić izvode djela renesansnih i ranobaroknih majstora koje su nazvali po jednom naslovu – »Image of Melancholly«, a Papandopulo kvartet također ima na programu skladbu »Melankolija«. 


   Melankolija ili nostalgija je jedna od komponenti prijevoda portugalske riječi Saudade – iz skladbe »Choro de Saudae« koja je u programu Antuna Ivekovića. Denis Šapovalov će izvesti i planetarno popularnu »Vokalizu« Rahmanjinova koja je doživjela nebrojene obrade, a i Petrit Ceku je upravo za ovo ljeto priredio obradu iste »Vokalize« za gitarski trio.


I u ovom djelu osjeća se prizvuk melankolije, kao i u »Nocturnu« Glinke, »Romanci« Čajkovskog i »Oproštaju Romea i Julije« S. Prokofjeva koje će izvesti A. Tutunov«, zaključila je Nina Pogorelić. Osim prvog koncerta, svi ostali se održavaju u crkvi sv. Frane u 21 sat.