Festival legendi i mitova

Počinje Legendfest: Jubilarno deseto izdanje u znaku štriga i vila

Vanesa Begić

Na brojnim lokacijama, skrivenim uličicama, parkovima, uz crkvice i zidine, svakodnevno će se održavati predstave, radionice i performansi u kojima mogu sudjelovati i posjetitelji



PIĆAN Bajkoviti gradić središnje Istre koji se ubraja u najvrednije spomenike kulturne baštine i koji je 1962. godine proglašen spomenikom kulture – Pićan – i ovog je ljeta od danas do 2. kolovoza domaćin Festivala narodnih priča, legendi i mitova Istre, jubilarnog desetog LegendFesta Pićan 2015. Tijekom tri festivalska dana pićanskim starim gradom ponovno će zavladati mitska bića, štrige i štriguni, vile i vilenjaci, zmajevi i divovi.


Na brojnim lokacijama, skrivenim uličicama, parkovima, uz crkvice i zidine svakodnevno će se održavati predstave, radionice i performansi u kojima mogu sudjelovati svi posjetitelji.


LegendFest je u ovom istarskom gradiću prije deset godina pokrenula udruga Val kulture zajedno s Općinom Pićan. U tih deset godina na festivalu je gostovalo više od šest stotina domaćih i inozemnih umjetnika. Iz godine i godinu rastao je i broj posjetitelja, pa je tako lanjski festival posjetilo njih više od osam tisuća. Rezultat festivala su i tri tiskane knjige na hrvatskom i engleskom jeziku o mitovima i legendama Istre, a TV Istra pokrenula je i emitirala dokumentarnu emisiju na temu festivala. U pripremi je i nova, ilustrirana knjiga »Mistični svijet Istre«, a u planu je i dokumentarni serijal »Tajanstvena Istra«.




Festivalu su 2013. godine Udruga hrvatskih putničkih agencija i časopis »Way to Croatia« dodijelili nagradu »Simply the Best« za kreativnost i inventivnost u oblikovanju turističke ponude u kategoriji manifestacija – uprizorenja legendi i povijesti Jadrana, a ove 2015. godine prepoznat je u međunarodnim krugovima, postavši dio festivalske platforme »Europa za festivale, festivali za Europu« Europske udruge festivala i dobivši EFFE »kvalitetnu marku« (EFFE Label).


Ove će jubilarne godine u Pićnu nastupiti više od 200 umjetnika, a svi programi besplatni su za posjetitelje.


– Desetim izdanjem festivala nastojat ćemo opravdati brojna priznanja i pohvale. Pripremili smo bogat program kao svojevrsni presjek proteklih deset godina i nadamo se da ćemo i na ovaj rođendan uspjeti razbuktati maštu naših posjetitelja koje pozivam da dođu u Pićan – kaže Ivor Zidarić iz Vala kulture.


Program će se odvijati svakodnevno, od danas  do 2. kolovoza, od 18 do 24 sata.