EPK

Plovdiv inauguriran kao prijestolnica kulture: Grad bogatog nasljeđa okrenut budućnosti

Kim Cuculić

Reuters

Reuters

Bugarski najstariji grad službeno je inauguriran kao Europska prijestolnica kulture 2019. godine, dok će talijanska Matera biti inaugurirana 19. siječnja. »Zajedno« je krilatica Plovdiva u projektu, a uključuje četiri tematske platforme



Plovdiv, bugarski najstariji grad, službeno je inauguriran kao Europska prijestolnica kulture 2019. godine, dok će talijanska Matera biti inaugurirana 19. siječnja. Svečanost otvorenja na glavnom trgu u Plovdivu pratilo je oko 50.000 ljudi. Plovdiv je prvi bugarski grad s titulom EPK-a. Nalazi se u južnom dijelu Plovdivske doline i s oko 345 tisuća stanovnika drugi je grad po veličini u zemlji i jedno od najstarijijih europskih naselja (vršnjak Troje i Mikene). Eurozastupnik Andrey Kovatchev izjavio je da je nakon preuzimanja predsjedništva Vijeća EU-a, Plovdiv 2019. najveći i najznačajniji događaj za Bugarsku.


Oko 500 događanja


»Zajedno« je krilatica Plovdiva u projektu, a uključuje četiri tematske platforme: integraciju etničkih i manjinskih skupina te različitih generacija i socijalnih skupina, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje povijesnog nasljeđa i širenje pristupa kulturi te promicanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivo gospodarstvo. Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na više od 70 lokacije u gradu.


Plovdiv je jedan od najstarijih europskih gradova. Izvorno je podignut od Tračana, da bi se vremenom prometnuo u važno središte kojim su upravljali Grci i Rimljani u antici. Tijekom srednjeg vijeka zadržao je svoj značaj i padao iz ruke u ruku između Bizanta i Bugarske. U 14. stoljeću grad je potpao pod Otomansko carstvo. Plovdiv je grad s mnogo antičkih objekata i iskopina, poput amfiteatra, rimskog odeona, rimskog stadiona, arheološkog kompleksa Eirene i drugih.




Kako se navodi u priopćenju, Plovdiv i Matera su gradovi s bogatim povijesnim nasljeđem, a okrenuti budućnosti. Živopisnu Materu nazivaju najbolje čuvanom tajnom na jugu Italije. Grad ima 60 tisuća stanovnika i čuven je po drevnim i mističnim pećinskim naseljima, Sassi di Matera, koji su 1993. uvršteni u svjetsku baštinu UNESCO-a.


Otvori budućnost


– Ovo je prilika da Matera pokaže svijetu naše prirodno-povijesne znamenitosti – kaže eurozastupnik Piernicola Pedicini. Ljudi će imati priliku diviti se ljepoti domova u pećinama, podzemnim crkvama, katedrali iz 13. stoljeća i nevjerojatnom krajobrazu, prenosi portal Europskog parlamenta.


Krilatica Matere 2019. je »Otvori budućnost«, a godina se obilježava kroz pet glavnih tema: antička budućnost, kontinuitet i raskol, refleksije i veze, utopije i distopije te korijeni i putevi. Dva temeljna projekta su I-DEA (posvećen istrazi i predstavljanju kulturne, povijesne i antropološke povijesti regije) te Škola otvorenog dizajna – laboratorij dizajna, eksperimentiranja i interdisciplinarnih inovacija. Jedna od najvećih atrakcija je izložba svjetski poznatog umjetnika Salvadora Dalija, koji je u Sassi di Matera predstavljen sa 150 djela – velikim i malim skulpturama, ilustracijama, djelima u staklu… Kao jedan od gostiju u Materi najavljen je glazbenik, producent i vizualni umjetnik Brian Eno.