Festival alternative i ljevice

Phil Collins gost 5. FALIŠ-a u Šibeniku

Hina

Imenjak slavnog engleskog glazbenika iz sastava Genesis, Collins je u Britaniji cijenjeni umjetnik, nominiran za nagradu Turner, najcjenjeniju britansku nagradu za umjetnost. Živi u Berlinu gdje predaje ekonomiju



Peti Festival alternative i ljevice u Šibeniku (FALIŠ) ove će se godine održati od 6. do 9. rujna sa središnjom temom »100 godina Oktobarske revolucije«, a organizatori kao jednog od istaknutih gostiju međunarodnog programa festivala najavljuju dolazak istaknutog britanskog umjetnika, ljevičara i aktivista Phila Collinsa.


Imenjak slavnog engleskog glazbenika iz sastava Genesis, Collins je u Britaniji cijenjeni umjetnik, nominiran za nagradu Turner, najcjenjeniju britansku nagradu za umjetnost. Živi u Berlinu gdje predaje ekonomiju.


Kako se ističe u najavi, Collins će na FALIŠ-u, između ostaloga, govoriti o tome zašto je odlučio 3,5 metra visoku statuu Friedricha Engelsa vratiti iz sela na istoku Ukrajine, preko Europe u Manchester, grad u kojem je taj radikalni sociolog, filozof i revolucionarživio dva desetljeća, sredinom 19. stoljeća; kako je uopće uspio u tom pothvatu, te što to zapravo znači za današnje društvo.




Statua je otkrivena i predstavljena javnosti u srpnju ove godine, u okviru »Manchester international festivala«, pred mnoštvom performera, glazbenika i stanovnika Manchestera koji su uživo pratili dolazak i otkrivanje spomenika koautoru »Komunističkog manifesta«, jedne od najutjecajnijih knjiga u proteklih nekoliko stoljeća, kojom su polaženi temelji teorije komunizma i stvaranja besklasnog društva kroz rušenje kapitalizma.


Festival alternative i ljevice Šibenik održava se od 6. do 9. rujna na već provjerenim lokacijama: Trgu Ivana Pavla II (Mala loža) i u Studiju Galerije Krševan/ex. Galeriji Matija.


Središnja je tema ovogodišnjeg festivala »100 godina Oktobarske revolucije«, a cjelokupan program i informacije o novim aktivnostima FALIŠ-a bit će objavljeni uskoro.