Festival suvremenog plesa

Periskop u Rijeku dovodi recentnu hrvatsku plesnu produkciju

Kim Cuculić

Festival počinje u subotu, 7. listopada, premijerom plesne predstave »Macbeth« Maše Kolar, koja gostuje na festivalu zahvaljujući suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca



RIJEKA Drugi Periskop, festival suvremenog plesa i pokreta, bit će održan u Rijeci od 7. do 15. listopada. Tijekom osam dana riječkoj publici predstavit će se trinaest izvedbi i tri edukativna programa. Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne scene u Hrvatskoj i regiji, Prostor plus nastavlja s Periskopom nastojeći objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta.


Festival počinje u subotu, 7. listopada, premijerom plesne predstave »Macbeth« Maše Kolar, koja gostuje na festivalu zahvaljujući suradnji s HNK-om Ivana pl. Zajca. Festival će ove godine riječkoj publici u HKD-u na Sušaku predstaviti recentne izvedbe hrvatske plesne produkcije: predstavu »Travelogue« Žaka Valente u produkciji Trafika, zatim plesnu predstavu »Spore« umjetničkog kolektiva BADco, koja na festivalu gostuje u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske i riječkim HNK-om, te plesno-glazbenu improvizaciju »Komorebi« autorice Gordane Svetopetrić.



 Edukativni program Periskopa sadrži i radionicu »Kritički o plesu« mentorice Ivane Slunjski, koja će se održati netom prije i tijekom festivala, a tekstovi nastali na njoj bit će objavljeni na blogu radionice. Sudionici festivala, umjetnici i publika moći će u Book Caffeu »Dnevni boravak« razmjenjivati dojmove i družiti se. Više informacija nalazi se na www.prostorplus.hr.





Na programu su i gostujuće izvedbe »Sad Sam Lucky« Matije Ferlina te »Objekt u subjekt prelazi #kralježnica« Nikoline Komljenović. U Galeriji »Kortil« bit će održan program »Novi horizonti« te izvedbe lokalnih autora. Programska linija »Novi horizonti«, čiji je cilj otvaranje prostora i prilika plesnim umjetnicima/cama ne bi li prezentirali svoje prve autorske radove, ove godine predstavit će kratke radove autorica Mije Kevo i Vanese Kučić. Lokalna riječka scena bit će predstavljena izvedbom Ivane Peranić »Susreti u Kortilu – Dodir« te izvedbom »Complicated Minds« Martine Hrlić Rogić i Antonije Bašković.


Dio festivala koji se posebno obraća djeci i mladima donosi participativnu predstavu za djecu (u dobi 10+) »Daj mi pokret!« slovenskog Kolektiva Federacije, kao dio programa suradnje s festivalom KLIKER.