Nagrada HDGU-a

Pavlu Dešpalju nagrada “Lovro pl. Matačić” za životno djelo

Hina

Nagrada je utemeljena 1990. s nakanom da nagradi iznimna umjetnička ostvarenja članova, kao i velike i zaokružene umjetničke opuse i karijere. Dodjeljuje se svake druge godine na koncertu Zagrebačke filharmonije posvećenom sjećanju na Lovru pl. Matačića



ZAGREB Tradicionalnim koncertom Zagrebačke filharmonije održanim večeras u KD “Vatroslav Lisinski” odana je počast dirigentu i skladatelju Lovri pl. Matačiću, a tom je prigodom dodijeljena nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika “Lovro pl. Matačić” za životno djelo akademiku Pavlu Dešpalju.


Nagrada je utemeljena 1990. s nakanom da nagradi iznimna umjetnička ostvarenja članova, kao i velike i zaokružene umjetničke opuse i karijere.


Dodjeljuje se svake druge godine na koncertu Zagrebačke filharmonije posvećenom sjećanju na Lovru pl. Matačića, koji je bio šef dirigent Filharmonije od 1970. do 1980.




Nagradu, koju je laureatu uručio predsjednik HDGU-a Prerad Detiček, čini medalja s likom Lovre pl. Matačića izrađena u srebru i zlatu (rad akademskog kipara Damira Mataušića) te diploma i novčani iznos.


Dirigent, kompozitor i pedagog Pavle Dešpalj proveo je cijeli svoj radni vijek s glazbom, navodi se u obrazloženju nagrade. Počasni je šef dirigent orkestara Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Hrvatskoga komornog orkestra, Varaždinskoga komornog orkestra i Zadarskoga komornog orkestra. Uz to je i počasni član HDGU-a, kao i počasni građanin Dayton Beacha, profesor emeritus Tokijskog nacionalnog sveučilišta i profesor Muzičke akademije u Zagrebu.


Dobitnik je brojnih nagrada, a kao dirigent gostovao je u gotovo svim zemljama Europe, SAD-u i Dalekom istoku. Dirigirao je s prestižnim inozemnim orkestrima u Salzburgu, Milanu, Frankfurtu, Bratislavi, Londonu, Čikagu , Tokiju i dr.


Prije Dešpalja, tu prestižnu nagradu su dobili i Boris Papandopulo, Ivo Maček, Milan Horvat, Jurica Murai, Tomislav Neralić, Ruža Pospiš Baldani, Srebrenka Sena Jurinac, Berislav Klobučar, Mladen Bašić, Stjepan Radić i Anđelko Klobučar.


Orkestrom Zagrebačke filharmonije večeras je dirigirao maestro Leopold Hager, a izvedena je 8. Simfonija u c-molu Antona Brucknera. Maestro Hager vodio je najveće orkestre Mainza, Linza i Koelna, Freiburga, Salzburga i Luxembourga, bio je šef dirigent Volksopere u Beču i gostovao je u najvećim glazbenim centrima svijeta.


Za svoje antologijske interpretacije, osobito Brucknerovih i Wagnerovih djela te kapitalnih skladbi slavenskog repertoara, primio je brojne nagrade, među kojime i Brucknerovu medalju Međunarodnog Brucknerovog društva, Brucknerov prsten Bečkih simfoničara, Janačekovu i Smetaninu medalju čehoslovačke vlade, Križ I. reda za znanost i umjetnost predsjednika Republike Austrije i dr.