Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. veljače 2020.
95 kvadrata kulture

Otvorena knjižara Naklade Val: Prava riječka knjižara

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 22. prosinac 2018. u 12:48 2018-12-22T12:48:31+01:00

U knjižari su zastupljene knjige 17 izdavača iz Rijeke i Primorsko-goranske županije. U prostoru se, osim knjižare, nalaze ured i skladište izdavačke kuće

RIJEKA Nova knjižara i poslovni prostor Naklade Val svečano su otvoreni na adresi Ivana Zajca 20/II. Kako je podsjetio direktor Vala Dragan Ogurlić, ovo je povijesni kulturni prostor za Rijeku jer je u njemu dugi niz godina djelovao Izdavački centar Rijeka.

Tu je nastala i kultna knjiga »Kako čitati grad« Radmile Matejčić, a sada je Rijeka dobila pravu riječku knjižaru u kojoj su zastupljene knjige 17 izdavača iz Rijeke i Primorsko-goranske županije.

U prostoru veličine 95 »kvadrata« se, osim knjižare, nalaze ured i skladište izdavačke kuće Naklada Val te buduća rezidencija za pisce.

Na otvorenju knjižare obratili su se popularni autori Boba Đuderija i Boris Pavelić. Đuderija, koja je doputovala iz Splita, prisjetila se splitske knjižare Morpurgo - koja je izgleda izgubljena - pa je pokrenut projekt koji će pokušati vratiti ovu staru knjižaru kojom bi se vratila i duša Splitu.

Boba Đuderija smatra da knjižare trebaju biti poput malih dućana s dušom, što bi novootvorena riječka knjižara mogla postati.

K2112MG2

Boris Pavelić, dugogodišnji novinar Novog lista, autor je uspješnice »Smijeh slobode«, a knjižaru Naklade Val opisao je kao književni salon u najklasičnijem smislu riječi.

Knjižaru je službeno otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je izrazio zadovoljstvo što je Rijeka dobila još jednu knjižaru i to na drugom katu. Dodao je i da knjiga nije samo hrana, nego poslastica, dok je novu knjižaru doživio kao dnevni boravak ugodan za čitanje.

K2112MG3

U knjižari će se odvijati brojna događanja - od predstavljanja knjiga, preko izložbi i manjih koncerata do manifestacija posvećenih djeci.

Naklada Val uskoro planira predstaviti dva zanimljiva izdanja, a to su knjige »O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera« poznatog, nedavno preminulog meteorologa Milana Sijerkovića te »Gdje Perun spava (jadranske legende)« Dragana Ogurlića i Voje Radoičića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.