Galerija Šporer

Op Art 20. svibnja u Opatiji: Žene u fokusu 13. izdanja festivala

Davor Mandić

Danas kada se vrtoglavo vraćamo unazad, kada se poput sedamdesetih za vrijeme Crnog vala pokušavaju cenzurirati umjetnički radovi, kada se pitanje abortusa dovodi u sve fragilniju poziciju, smatramo da je bitno progovarati iz ženske pozicije, kaže Barbara Babačić



RIJEKA Ovogodišnji Op Art festival, trinaesti po redu, održat će se u subotu, 20. svibnja u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji i posvećen je ženama. Program započinje u 19 sati predstavljanjem knjige »Tijelo u dijalogu – ženske performativne prakse u Hrvatskoj« autorice Ružice Šimunović. U knjizi koja je svojevrstan pregled ženskog performansa od 1970-ih do danas zastupljeno je dvadeset hrvatskih umjetnica performansa, među kojima je i svestrana umjetnica Tajči Čekada, također u programu ovogodišnjeg Op Arta.


Čekadina fotografska izložba »Biljni svijet u hrvatskim javnim ustanovama« otvara se u 20 sati, a uprizoruje stanje društva kroz refleksiju (su)života biljaka i bespuća birokracije tih istih ustanova, odnosno gubitak motivacije i venulost pod anonimnim autoritetima, te »čekanju« kao jednoj od inherentnih aktivnosti društvenih i ekonomskih relacija moći i društvenih podjela, kaže se u najavi.


Slijedi plesni performans »Mrtvo vrijeme« Umjetničke organizacije Kabinet, na čelu s Ivanom Kalc i njenim plesačicama: Kristinom Žuvelom, Sandom Hunjak, Terezom Korošec, Nikom Krajnović, Martom Slaviček, Fanni Tutek Hajnal i Tajči Čekadom. Mrtvo vrijeme (ili vrijeme transporta) inače je naziv za vremensku razliku između promjene na ulazu sistema i odgovora na izlazu sistema, objašnjava se u najavi. Mrtvo vrijeme može prouzrokovati nestabilan sistem, čim njegova vrijednost pređe određenu barijeru (obično preko 5 milisekundi).




Odmah nakon Kabineta na terasi ispred paviljona Juraj Šporer, uz domjenak i degustaciju vina, ekskluzivno će se moći poslušati elektroničko-eklektični duo MED, koji čine Marta Slaviček i Saša Matić. Ovaj dvojac već je surađivao u rock bendu Sjekire, a sada se predstavljaju u nešto drugačijoj muzičkoj formi, ali i dalje inspirirani autentičnom muzikom.


Osim poveznica među najavljenim umjetnicama ovogodišnji Op Art festival bavi se ženskim tijelom kao medijem, tijelom kao društvenim konstruktom te inzistira na političkoj vidljivosti žena.


– Danas kada se vrtoglavo vraćamo unazad, kada se poput sedamdesetih za vrijeme Crnog vala pokušavaju cenzurirati umjetnički radovi, kada se pitanje abortusa dovodi u sve fragilniju poziciju, smatramo da je bitno progovarati iz ženske pozicije. Pozicije koja je još uvijek »na čekanju« i kojoj se kroz legitimizaciju viših patrijarhalnih političkih instanca opetovano gubi glas – kaže u najavi ovogodišnjeg Op Arta Barbara Babačić.