Tužna vijest

Odlazak nobelovca: U 91. godini života preminuo talijanski pisac Dario Fo

Hina

Foto: Reuters

Foto: Reuters



RIM Gotovo istodobno s vijesti da je Bob Dylan dobio Nobela za književnost, stigla je tužna vijest o odlasku Darija Foa, koji je književnog Nobela dobio 1997. godine. Talijanski dramski pisac, scenograf, redatelj, glumac i nobelovac Dario Fo umro je u 91. godini, izvijestila je talijanska vlada. Rođen je 1926. u Sangianu u Italiji, a poznat je po političkim satirama poput »Slučajne smrti jednog anarhista« i »Nećemo platiti! Nećemo platiti!«.


Autor je oko 70 predstava. Njegov subverzivni humor priskrbio mu je kultni status. Djela su mu prevedena na tridesetak svjetskih jezika i izvođena širom svijeta, od Argentine, Čilea, Engleske, Nizozemske, Poljske, Rumunjske i Hrvatske, do Južnoafričke Republike, Južne Koreje i Šri Lanke.


Fo je zajedno sa suprugom i muzom Francom Rame osnovao kazališnu trupu koja je razvila ljevičarsko političko kazalište. Kasnije su osnovali glumačku trupu koju je financirala talijanska Komunistička partija te putujuću grupu koja je izvodila predstave u tvornicama i na drugim javim mjestima.