Sukob interesa?

Odbor za kulturu Grada Rijeke nije podržao Edvina Liverića za novog ravnatelja HKD-a

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA Uoči 11. sjednice Gradskog vijeća, koja će biti održana 27. rujna i na kojoj će se naći prijedlog odluke o imenovanju ravnatelja Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, sjednicu je održao gradski Odbora za kulturu. Kao što smo pisali, Upravno vijeće predložilo je za prvog ravnatelja HKD-a Edvina Liverića, a na natječaj su se još javili Sanja Stevanović, Ivica Nikolac, Berislav Janković i Nemanja Cvijanović. Međutim, Odbor za kulturu nije prihvatio prijedlog da Edvin Liverić bude ravnatelj HKD-a. Za objašnjenje smo pitali Zvonimira Peranića, predsjednika Odbora:


– Za ovakvu odluku ima nekoliko razloga. Kao prvo, u materijalu nije dostavljeno mišljenje stručnog i umjetničkog osoblja zaposlenog u HKD-u. Ispada da treći član Upravnog vijeća nije mogao biti taj član, pa se postavlja pitanje upitnosti takvog postupka. S druge strane, ukoliko on je stručno i umjetničko osoblje, onda izjava u zapisniku ne stoji. Pitamo se i je li gradska pravna služba upozorila na potencijalni sukob interesa članice Upravnog vijeća Lare Badurine, koja je i suosnivačica Udruge Trafik kao i predloženi ravnatelj Edvin Liverić.


Budući da nam je poznato da se HKD vrlo brzo trebao osnovati upravo da bude potpora volonterskom programu EPK-a, nedostatak Liverićevog programa upravo je taj volonterski dio – smatra Peranić.




Odbor za kulturu raspravljao je i o izvješćima riječkih ustanova u kulturi i sva su prošla. Odbor je potegnuo i pitanje zašto se manjak novca u gradskoj blagajni, nagomilan godinama, reže upravo na kulturi i to u gradu koji je Europska prijestolnica kulture. Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća su izvješće o poslovanju trgovačkog društva Rijeka 2020 za 2017. godinu te izvješća o radu Art-kina, Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Gradske knjižnice Rijeka, HNK-a Ivana pl. Zajca, Muzeja grada Rijeke, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.