Deseto izdanje

Ocrtati drugačiji svijet: Subversive festival počeo projekcijom “Mladog Karla Marxa”

Boris Pavelić

U deset godina Subversive je postao europska platforma na kojoj se u Zagrebu okupljaju predstavnici »svih najprogresivnijih emancipatorskih pokreta današnjice«, kaže organizator Nikola Devčić



ZAGREB»Buržoaski je reći – ‘Uvijek će biti izrabljivanja’. Jer sve se mijenja, sve se može promijeniti.« Tako, parafrazirano, govori materijalistički revolucionarni filozof u filmu »Mladi Karl Marx«, čijom je projekcijom u nedjelju navečer u Zagrebu počeo jubilarni, deseti Subversive festival, naslovljen »Europska ljevica: Protiv novog svjetskog (ne)reda«, uz ambiciju da »demaskira pravila igre i mapira mogućnost drugačijeg svijeta«.


Bogat program


U deset godina održavanja Subversive je postao »velika europska platforma« na kojoj se u Zagrebu okupljaju predstavnici »svih najprogresivnijih emancipatorskih pokreta današnjice«, kazao je na otvorenju organizator Nikola Devčić. Ovogodišnji obljetnički festival, pak, obilježava još dva datuma: stotu godišnjicu Oktobarske revolucije i 150 godina prvoga izdanja Marxova kapitala.


»Želimo demaskirati pravila igre i mapirati mogućnost drugačijeg svijeta. Ako ne želimo biti naivni pa vjerovati da je ovo što se događa u Saboru nadmetanje principijelnih s poštenima, potrebni su nam putokazi – a to su Oktobarska revolucija i Marxov Kapital«, ustvrdila je na otvorenju pred popunjenom dvoranom kina Europe Katarina Peović Vuković s Odsjeka za kulturalne studije riječkoga Filozofskog fakulteta, na kojemu se odvija dio festivalskog programa.




Osamnaestodnevni festival, kao i prethodnih godina, nudi iznimno bogat program kroz filmsku smotru te nekoliko dijaloških cjelina, s više od stotinu intelektualaca, umjetnika i aktivista. Filmske projekcije plaćaju se dvadeset kuna, a svi su ostali programi besplatni. Subversive je započeo još 2. svibnja multidisciplinarnim programom Europoly, na kojemu su gosti iz regije govorili o migracijama na Balkanu.


Filmski dio festivala zatvara se dodjelom nagrada 14. svibnja, a prikazat će pedesetak djela u igranoj, dokumentarnoj i kratkoj konkurenciji. Organizatori upozoravaju na dokumentarac »Politika, priručnik za upotrebu« o španjolskom političkom pokretu Podemos, te na retrospektivu filmova obje bivše Njemačke pedesetih i šezdesetih prošlog stoljeća.


»Mladi Karl Marx«, »artivističkog« redatelja Raoula Pecka, bivšeg haićanskog ministra kulture, dojmljivo je otvorio festival, prikazavši Marxa i Engelsa kao mlade i nadarene buntovne filozofe koji se odvažno i beskompromisno, vođeni savješću, priklanjaju zagovaranju nasilja kao metode ukidanja kapitalističkog izrabljivanja.


Oslobodilačke prakse


Vjerojatno najzanimljiviji gost ovogodišnjega teoretskog dijela festivala bit će američki lijevi ekonomist James Galbraith, sin Johna Kennetha Galbraitha i brat bivšega američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha. James Galbraith bio je savjetnik Bernieja Sandersa, lijevoga kandidata na prošlim američkim predsjedničkim izborima, a na teksaškome sveučilištu vodi istraživanje o globalnoj nejednakosti, koje će predstaviti u Zagrebu.


U raznovrsnome festivalskom programu održat će se i forum o Mediteranu, alternativnoj ekonomiji i promjeni društva te Škola suvremene humanistike, na kojoj će se propitivati snaga i mogućnosti oslobodilačkih praksi. I sve to, kažu organizatori, s jednom zadaćom: da »revolucionarna ljevica govori, piše i bori se za jedan drugačiji svijet«.