Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
22. veljače 2019.
Dva jubileja

Obljetnički koncert Gudačkog kvarteta Rucner 18. veljače u Lisinskom

Obljetnički koncert Gudačkog kvarteta Rucner 18. veljače u Lisinskom
Obljetnički koncert Gudačkog kvarteta Rucner 18. veljače u Lisinskom
Autor:
Objavljeno: 11. veljača 2018. u 10:01 2018-02-11T10:01:46+01:00

Mala dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostit će u nedjelju 18. veljače Gudački kvartet Rucner koji će koncertom pod nazivom »Divno je baviti se glazbom!» obilježiti 20 godina umjetničkog rada, te 40 godina karijere Snježane i Dragana Rucnera.

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner. Tijekom svog umjetničkog djelovanja, u sklopu Ciklusa koncerata komorne glazbe »Četiri godišnja doba«, raspoređenih tijekom kalendarske godine na »Proljeće«, »Ljeto«, »Jesen« i »Zima«, Kvartet je u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u Zagrebu ugostio više od 200 priznatih glazbenika iz zemlje i inozemstva, te praizveo preko 80 skladbi, čija djela redovito promoviraju i na mnogobrojnim gostovanjima u RH i inozemstvu.

Za svoj dosadašnji rad, Kvartet Rucner nagrađen je prestižnim nagradama, Diplomom Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradom Vatroslav Lisinski koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Kvartet Rucner iznimno je vezan uz hrvatsku tradiciju i baštinu, a razni skladatelji samo za kvartet napisali su više od 90 kompozicija. Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Kvartet je repertoarno iskoračio i prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.

Soave, jedan od najpoznatijih svjetskih harmonikaša i bandoneonista (inačica mini harmonike iz južne Amerike) često smatran sinonimom za argentinski tango, pridružit će im se i na njihovu obljetničkom koncertu »Divno je baviti se glazbom!«, gdje će nastupiti kao poseban gost.

Kvartet Rucner tom će prilikom premijerno predstaviti svoj najnoviji CD »Rucneri sviraju Uhlika«, kao i atraktivan novi video spot »Mala slavonska rapsodija«, a uz kvartet će zasvirati i Ana Rucner na violončelu te Mario Rucner na violi.

Posjetitelje očekuje glazbeni repertoar Tomislava Uhlika, Astora Piazzolle i Krešimira Hercega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka