Presjek produkcije profesora

Obljetnica pet desetljeća sustavnog likovnog obrazovanja u Rijeci

Nela Valerjev Ogurlić

Na izložbi će biti prikazani radovi profesora i višegodišnjih suradnika Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, i prethodećeg joj Odsjeka za likovne umjetnosti



RIJEKA » Pedesetoj obljetnici sustavnog obrazovanja u području likovnih umjetnosti u Rijeci i temeljima nastanka Akademije primijenjenih umjetnosti posvećena je izložba Dinamički prostor Rijeke koja se večeras u 20 sati otvara u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.


   Na izložbi će biti prikazani radovi 57 autora – profesora i višegodišnjih suradnika Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koja djeluje od 2005. godine, a svoje korijene ima u Odsjeku za likovne umjetnosti, osnovanom 1963. pri Pedagoškoj akademiji u Rijeci.


Poticajna kreativnost


Reprezentativan presjek umjetničke produkcije APURI i njenog nastavnog osoblja uz recentne radove uključuje i one iz zbirki MMSU-a, predstavljajući i autore koji više nisu među nama, a postavili su temelje Akademije.




   Uz izložbu, objavljena je i monografija koja uz kratku povijest visokog likovnog obrazovanja u Rijeci predstavlja današnje, kao i umirovljene te umrle profesore, prostore Akademije, studentske aktivnosti i studijske programe, europske projekte… Uz podatke o vanjskim suradnicima, rukovodstvu Akademije, te administrativnom i tehničkom osoblju knjiga sadrži i popis svih diplomiranih studenata od 1963. do 2013. godine.


   Najavili su to na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavnici Sveučilišta, APURI i MMSU. Prema riječima prorektorice prof. dr Snježane Prijić Samaržija kreativnost studenata i profesora Akademije vrlo je poticajna, ali njihov rad nije dovoljno vidljiv i valoriziran na nacionalnoj razini. Stoga su ova, kao i ranija izložba studenata u MMSU događaji koji posebno vesele, a govore o novoj sinergiji Grada, Sveučilišta i Akademije.


   Na obilježavanje 50. obljetnice visokoškolske likovne naobrazbe u Rijeci osvrnule su se i doc. Lara Badurina, viša asistentica Melinda Kostelac, te red. prof. Maja Franković, a o dobrodošloj suradnji Muzeja i Akademije govorili i ravnatelj Muzeja Slaven Tolj te muzejska savjetnica Daina Glavočić koja je naglasila da u muzejskoj zbirci postoje djela 90 posto autora zastupljenih u monografiji, što govori da Muzej prati njihovo djelovanje.


Okrugli stol


Visoka obljetnica uz monografiju i središnju izložbu uključuje i popratne događaje. Tako će u sklopu izložbe, kao zaseban segment u predvorju muzeja biti predstavljeni studentski radovi nastali u sklopu edukacijske radionice ostvarene u suradnji MMSU-a, APURI i OŠ Pećine. Studenti četvrte godine u sklopu kolegija Vizualne komunikacije i grafički dizajn izradili su idejna rješenja multisenzorskog sustava komunikacije za osobe s oštećenjem vida u zgradi MMSU-a, te prijedloge multisenzorne i taktilne interpretacije odabranih radova iz zbirki MMSU-a.


   U MMSU će 19. rujna u 18 sati biti organiziran i okrugli stol/tribina na temu »Likovni pedagog; od studenta do umjetnika u zajednici – nekad i danas« , uz sudjelovanje različitih generacija likovnih pedagoga koji će kroz individualne profesionalne sudbine i primjere mapirati poziciju likovnog pedagoga u suvremenom društvu. To će biti prvi put da se putem artikulirane tribine, kroz neposredna svjedočanstva i diskusiju pruži prilika za analizu problematike likovne pedagogije i njezine uloge unutar i izvan institucija, a priprema se i tribina posvećena nedavno diplomiranim studentima, kao i sadašnjim aktivnostima studenata APURI putem Studentske galerije, raznih projekata Zaklade Sveučilišta i drugih aktivnosti koje ih pokazuju kao osvještene pojedince i aktivne članove društva.