Muzej Apoksiomena

Novi pogled na atletu: Kako djeca iz lošinjskog vrtića vide Apoksiomena

P. N.

foto: Muzej Apoksiomena

foto: Muzej Apoksiomena

U pitanju su crteži najmlađih Lošinjana, iz lošinjskog dječjeg vrtića, nastali nakon posjete Muzeju.



Lošinjski Muzej Apoksiomena na svom Facebook profilu objavio je kako djeca vide brončani kip mladog atlete, koji je 1996. godine pronađen u podmorju u blizini Malog Lošinja. U pitanju su crteži najmlađih Lošinjana, iz lošinjskog dječjeg vrtića, nastali nakon posjete Muzeju.


Kip Apoksiomena, napominju u lošinjskom muzeju, grčko je djelo “iznimne očuvanosti, ljepote izvedbe i umjetničke vrijednosti, za koji se pretpostavlja da datira iz 2. ili 1. stoljeća prije Krista”.


– Brončani kip mladog atlete Apoksiomena jedinstveni je nalaz na Jadranu, ali i u svijetu. Pronađen je u podmorju otočića Velih Orjula na dubini od 45 metara. Svojom cjelovitošću i ljepotom izvedbe ovaj se kip izdvaja kao iznimno kvalitetno umjetničko djelo. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena. Kip je izvađen 27.4. 1999. godine. Projekt vađenja kipa iz mora, konzervatorsko-restauratorskih radova i istraživanja te predstavljanja kipa omogućeno je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i uz donaciju tvrtke Oxford Maritime Ltd. Iz Velike Britanije, ističu u Muzeju Apoksiomena.