Dvodnevni simpozij

Novi medij: Blockchain tehnologija iz umjetničke perspektive

Kim Cuculić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Događaj je u Rijeci okupio ljude koji su podijelili svoja iskustva s implementacijom blockchain tehnologije u različite projekte iz područja ljudskih djelatnosti



RIJEKA Dvodnevni simpozij o tehnologiji blockchain održan je u Filodrammatici u organizaciji Drugog mora. Bila je to prilika za upoznavanje s različitim aspektima blockchaina, koji se može opisati kao mrežni komunikacijski protokol koji se temelji na distribuiranoj bazi podataka koja sve zapise pohranjuje na više različitih računala istovremeno. Podaci se lančano povezuju i osiguravaju kriptiranjem. Funkcionalno gledano, blockchain služi kao otvoreni, distribuirani registar koji trajno pohranjuje i ovjerava sve transakcije između dviju strana.


Prvotno zasnovana 2008. godine i upotrijebljena kao ključna komponenta digitalne valute bitcoin, blockchain tehnologija danas se primjenjuje u različitim područjima, uključujući financije, osiguranje, komunikaciju i zdravstvo. Njezini zagovaratelji kao prednost naglašavaju eliminaciju svakog posredništva, od davatelja internetskih usluga do bankara. Stoga ne čudi da, poput Mreže u devedesetima, blockchain pokreće strastvene rasprave i nove utopijske vizije o budućnosti komunikacijskih tehnologija.



Blockchain se općenito najavljuje kao novi internet, kao drugu dimenziju sve bržeg i nikad moćnijeg preplitanja ideja, djelovanja i vrijednosti. U načelu, blockchain je registar distribuiran putem velikog broja računala, što omogućava digitalno vlasništvo i razmjenu bez nekog središnjeg administrativnog tijela. Blockchain u umjetnosti ima ogromne implikacije kao sredstvo organizacije i distribucije materijala, ali i kao novi subjekt i medij umjetničkog istraživanja.





Grupna izložba


Događaj je u Rijeci okupio ljude koji su podijelili svoja iskustva s implementacijom blockchain tehnologije u različite projekte iz područja održivog razvoja, humanitarnog rada, društvene i financijske pomoći obespravljenima i siromašnima, te novih načina financiranja kulturne i umjetničke produkcije. Uvodno izlaganje o blockchain tehnologiji održao je Radoslav Dejanović, informatički novinar, ekspert za slobodni softver i jedan od vodećih domaćih informatičara. Članica uredničkog tima Ruth Catlow, iz londonske organizacije Furtherfield, predstavila je knjigu »Artists Re: Thinking the Blockchain«, koja pruža pogled na umjetničke, spekulativne, konceptualne i tehničke aspekte spomenute tehnologije. Knjiga je podijeljena u tri cjeline: dokumenti, fikcija i teorija, a okuplja raznolike umjetnike i istraživače koji se bave tehnologijom blockchaina te kritički ocjenjuje i označava njezin ulazak u naš kulturni krajolik.


U izložbenom prostoru Filodrammatice otvorena je grupna izložba »Novi svjetski poredak«, koja donosi pogled na blockchain tehnologiju iz umjetničke perspektive. Izložba je nastala u produkciji londonske umjetničke organizacije Furtherfield i u Rijeku stiže u okviru europskog projekta State Machines i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Predstavljeni su eksperimentalni radovi koje potpisuju Jaya Klara Brekke, Elias Haase, Pete Gomes, Rob Myers, Max Dovey, O’Khaos, Paul Seidler, Paul Kolling, Max Hampshire, Lina Theodorou, Corina Angheloiu, James Stewart i xfx (poznata kao Ami Clarke). Izložba zamišlja svijet u kojem je odgovornost za razne vidove života (reprodukcija, donošenje odluka, organizacija, njega, skrbništvo) mehanizirana i automatizirana, prepuštena blockchain tehnologiji i preseljena jednom za svagda iz prirodnih i društvenih sustava u sigurni, umreženi, digitalni registar transakcija i računalno izvedenih ugovora.


London i Ljubljana


»Novi svjetski poredak« donosi radove među kojima je prototip šume koja samu sebe posjeduje i iskorištava u svrhu daljnjeg širenja (Terra0), androidni cvijet u formi metalne skulpture koji u zamjenu za bitcoine od umjetnika naručuje nova umjetnička djela (Plantoid), ilustrirana znanstveno-fantastična novela o posljedicama novog vala potpuno financijalizirane automatizacije u globalnim razmjerima (Bad Shibe) i film koji okuplja različita mišljenja vodećih svjetskih mislilaca, računalnih znanstvenika, poduzetnika, umjetnika i aktivista o problematici tehnologije blockchaina. Izložba je dio velikog programa publikacija, radionica i predavanja, koji okuplja vodeće međunarodne umjetnike i pisce iz cijelog svijeta. Prvotno predstavljena u galeriji Furtherfield u londonskom Finsbury Parku tijekom svibnja 2017., izložba je netom prije Rijeke gostovala u Projektnom prostoru Aksioma u Ljubljani.