Predstavljanje

Nova sezona HKD-a na Sušaku: Dovoljno je ‘nepopularnog’ u Rijeci, pa su skrenuli u ‘popularno’

Davor Mandić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



RIJEKA – Četiri tisuće posjetitelja izložbe Marca Chagalla možda nije brojka od koje bi se nekome, ili ikome, zavrtjelo u glavi, ali kako sada stvari stoje dovoljna je za sigurnost da će nova sezona Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, odnosno Galerija Kortil, ugostiti neku sličnu inicijativu, i opet vezanu uz partnera u Rebel kolektivu.


Chagall, naime, nije u minusu, što su dobre vijesti za novu upravu nove riječke kulturne ustanove na čelu s Edvinom Liverićem, koji je tek sada zapravo, u najavama nove sezone, mogao početi raditi na programu kako je on to zamislio, bez preuzetih obaveza iz prošle godine.


I iako nismo uspjeli doznati s kime se pregovara oko velikog ljetnog likovnog gostovanja, na predstavljanju nove sezone doznali smo od ravnatelja Liverića i pročelnika Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivana Šarara od čega se ona u najbitnijem sastoji.




Liverić je istaknuo da je misija HKD-a postati kulturnim centrom Rijeke s fokusom na suvremenu umjetnost: kazalište, suvremeni ples, glazbeni program, likovnost i suradnju s nezavisnim sektorom. Pritom, dakle, postoje programi koje HKD organizira sam ili u partnerstvima, kao i programi koje organiziraju zakupci.


Kao zanimljiv novitet nove sezone HKD-a istaknut ćemo suradnju sa zagrebačkim Teatrom Exit, čije će se predstave moći gledati u programu Exit četvrtkom. Ta priča počinje izvedbom kultne Exitove predstave “Kauboji”, 19. rujna, koja se bliži 300. izvedbi.


Izdvojit ćemo i nastup sastava Tiger Lillies, koji će se u suradnji s Distuneom dogoditi 9. listopada. U tom kontekstu Liverić je govorio da će se suradnja s Distuneom sigurno najaviti, ali i da koncerti koji će u HKD-u biti dogovoreni neće biti koncerti na kojima će se “skakati s pivom u ruci”, kako je rekao, već će to biti sjedelački koncerti, primjereni prostoru.


Zanimljiv je, koliko i divergentan, i program Etnopolisa, festivala etno glazbe, koji će se održati od 18. do 21. prosinca, a u kojem će nastupiti Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, Damir Imamović Sevdah Takht, Ljubojna te Klapa Cambi & Zorica Kondža. U tom kontekstu Šarar je spomenuo da je već bilo prigovora dužebrižnika o tome kako je HKD skrenuo previše prema popularnom, no prema njegovu tumačenju taj je smjer ispravan, jer je ove druge vrste sadržaja, “nepopularne”, u gradu dovoljno.


Sezona inače počinje u vedrim tonovima, pa će tako prvi program biti predstava Renea Bitorajca i Igora Mešina “Idemo uživo”, sutra, 7. rujna u 19.30 sati. Slijedi History Film Festival od 10. do 14. rujna u svom bogatom trećem izdanju, a na programu je i plesna predstava Umjetničke organizacije Kabinet, kao i predstava Kazališne radionice Malik.


Od 24. do 27. listopada održat će se plenarni skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti (IETM) u organizaciji Rijeke 2020, pa Zoom festival, Revija lutkarskih kazališta, Jazz Time, koncert Zvjezdana Ružića, a u produkciji HKD-a na Sušaku dolaze i dvije predstave pod zajedničkim nazivom “Novi val/Nouvelle vague”, kojima će se, kako kažu u HKD-u, predstaviti suvremena francuska plesna scena.


U sklopu, odnosno u vrijeme History Film Festivala održat će se i izložba posvećena stotoj godišnjici Bauhausa, a jedan od fokusa novog ravnatelja bit će i oživljavanje atrija HKD-a, u kojem će raditi kafić te gdje će biti upriličeni razni programi.


U Galeriji Kortil u novoj će se sezoni, osim Bauhausa, moći posjetiti Salon crno-bijele fotografije, izložbu Arsena Roje, izložbu “Gradovi duhovi” fotografa Zdenka Vukelića, izložbu “Glowing Globe”, na kojoj će se predstaviti niz domaćih i stranih autora i njihovi posljednji dosezi u domeni virtualne i proširene stvarnosti. Slijedi izložba “European Heritage Volunteers” te konačno slovenski “Bijenale neovisne ilustracije”.


Liverić je istaknuo i činjenicu da se HKD trudi postati prostor u potpunosti pristupačan svim korisnicima, pa je uz već uređene ulaze u zgradu bez prepreka, dizalom za nepokretne osobe i sanitarnim čvorom za osobe s invaliditetom, HKD planirao krajem 2019. i u 2020. godini nastaviti raditi na toj temi i programski, pa su tako u planu plesnjaci u atriju prilagođeni za sve posjetitelje.


Pročelnik Šarar istaknuo je zadovoljstvo poslom koji je obavila nova riječka kulturna insitucija, rekavši da je između ostalog i presica dokaz da je dobro što ustanova postoji, jer takvih najava sezone do sada nije bilo. No važnim je Šarar istaknuo i to da je samostalnost ustanove donijela i njenu veću financijsku stabilnost, mogućnost razvijanja koprodukcija i druge oblike prednosti nad starim modelom upravlajanja.


Istaknuo je i činjenicu smještaja prostora kao važnu.


– HKD je zadnji stup obrane smisla centra Sušaka. I zato je dobro da je baš tu gdje jest – zaključio je Šarar.