Sedmi put

Noć knjige 2018: Što se sprema za sedmo izdanje popularne manifestacije

Davor Mandić

Svečano otvaranje Noći knjige 2018. dogodit će se u ponedjeljak, 23. travnja u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH agencije GfK Hrvatska, koje nas, otkad se provodi, nikada dosad nije pozitivno iznenadilo



Noć knjige 2018., manifestacija koja sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se 23. travnja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je Budućnost knjige, kako kažu organizatori, Zajednica nakladnika i knjižara HGK, NSK, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok, Udruga ZANA, portal Moderna vremena te od ove godine i Hrvatska udruga školskih knjižničara.


Temom se, istuču organizatori, željelo potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama.


– Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče, koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem. Svoje kreativne odgovore na ova pitanja ponudili su brojni sudionici, njih preko 625, koji su pripremili preko 1.130 različitih programa, koji će se održati u čak 284 grada i mjesta u zemlji.





Rijeka se ove godine nije pretrgla od programa u Noći knjige. Uz uobičajene popuste u knjižarama, od programa možemo izdvojiti predstavljanje knjige »Tetovirana« riječke književnice Diane Rosandić Živković u prostoru izložbe Glagoljica Sveučilišne knjižnice u 20 sati. Ulomke iz romana čitat će glumac Ranko Lipovščak.


Manifestaciji će se priključiti i Prva sušačka hrvatska gimnazija, u kojoj će u 14.15 sati biti održano čitanje tekstova iz »Stilskih vježbi« R. Queneaua u povodu 50 godina kontinuiranog igranja istoimene predstave i u čast Leli Margitić i Peri Kvrgiću. Tekstove će čitati: Zrinka Kolak Fabijan, Olivera Baljak, Elis Lovrić, Sendi Bakotić, Sanja Padavić, Ivana Panizza Tomljanović tematuranti Gimnazije Klara Rajnović, Danijela Vranić, Lucija Grba, Borna Šućurović i Karlo Veršić.


U organizaciji Gradske knjižnice održava se program »Čitanje posvuda!«. Članovi čitateljskih klubova i volonteri Knjižnice okupit će se u grupnoj akciji bezglasnog čitanja. Pokret je s autobusne stanice Riva (»Obala«) u 18 sati, gdje je ukrcavanje na autobusnu liniju 2 – smjer Trsat. Čitajući u autobusu, stiže se do Dvorane mladosti, gdje se drugi dio akcije odvija na platou ispred Ogranka Trsat.



Za sve one koji toga dana nekome žele pokloniti knjigu, prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti tijekom cijelog dana u knjižarama i antikvarijatima širom Hrvatske. Veliki broj knjižnica u Noći knjige nudit će besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine – poručuju organizatori.


Svečano otvaranje Noći knjige 2018. dogodit će se u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljanjem najnovijih rezultata istraživanja tržišta knjiga u RH agencije GfK Hrvatska, koje nas, otkad se provodi, nikada dosad nije pozitivno iznenadilo.


Uoči lansiranja Noći knjige 2018. bit će dodijeljene i nagrade pobjednicima likovnoga natječaja za djecu »Ubaci knjigu u vremenski stroj!«, koji je organiziran s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara, a na temu budućnosti knjige. Kako djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani željeli čitati pitanje je na koje su djeca odgovarala likovnim rješenjima. Odabrani radovi bit će tijekom mjeseca svibnja digitalizirani i predstavljeni u posebnoj virtualnoj izložbi na stranicama Noći knjige.