Stečaj izdavača

Ne prestaju potresi u sektoru knjige: Pred stečajem i Dušević & Kršovnik

Kim Cuculić

foto: Davor Kovacevic

foto: Davor Kovacevic

Pri Trgovačkom sudu u Rijeci u siječnju ove godine doneseno je rješenje kojim se pokreće postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka. Za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Marko Zagorac



RIJEKA Kriza s knjižarskim lancem Algoritma, dosad već opravdano nazvana knjižnim Agrokorom, koja prijeti urušavanju cijelog sustava knjige u Hrvatskoj, iznenadila je samo neupućene. Već godinama ukazuje se na krizu u hrvatskom izdavaštvu, i uopće u sektoru knjige, i upozorava se da ona još jedva preživljava na »aparatima za disanje«.


Veliki izdavači, koncentrirani u Zagrebu, još nekako i opstaju, no posebno teško pogođeni su mali izdavači. Situacija je još gora izvan glavnog hrvatskog grada. Pred koju godinu isticalo se da recimo Rijeka, odnosno Primorsko-goranska županija, ima najviše izdavača nakon Zagreba. U međuvremenu, ugasio se ugledni Izdavački centar Rijeka koji je godinama objavljivao takozvane društveno vrijedne knjige, a promovirao je i djela književnika i književnica vezanih uz Rijeku, kao i »riječke teme«.


Iz godine u godinu Grad Rijeka je smanjivao sredstva na nakladničku djelatnost i među riječkim izdavačima čak se mogla čuti kritika da je Rijeka »grad neprijatelj knjige«.




Na ovu priču o situaciji u riječkom izdavaštvu nadovezuje se nakladnik Dušević & Kršovnik d.o.o., kojemu je pri Trgovačkom sudu u Rijeci u siječnju ove godine doneseno rješenje kojim se pokreće postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka. Za privremenog stečajnog upravitelja imenovan je Marko Zagorac, a ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka i rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom prema rješenju bilo je određeno za 4. travnja.


Za komentar smo pitali člana uprave Emila Kršovnika, koji nam je kazao da se u ovom trenutku poduzeće ne želi izjašnjavati. Prema njegovim riječima, stečaj još nije pokrenut. To nam je potvrdio i privremeni stečajni upravitelj Marko Zagorac, koji ističe da je rasprava o pretpostavkama za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom odgođena za 18. srpnja ove godine.


Kako piše u obrazloženju Trgovačkog suda u Rijeci, kojeg smo u posjedu, Financijska agencija, Regionalni centar Rijeka, podnijela je ovom sudu u kolovozu 2016. prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Dušević & Kršovnik – nakladničko-trgovačkim društvom s ograničenom odgovornošću. Prema zakonskoj odredbi, Financijska agencija dužna je podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka ukoliko pravna osoba u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana.


Predlagatelj je naveo da je dužnik u srpnju prošle godine imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od gotovo 25 milijuna kuna, u što je uračunata i kamata i naknada Financijske agencije za provedbu ovrhe. Utvrđeno je i da dužnik ima osam zaposlenika, a u prosincu 2016. godine imao je neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 273 dana. Stoga je valjalo donijeti rješenje radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka.