Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Vitezovi umjetnosti i književnosti

Najviše francusko odličje dobilo šest umjetnika iz Hrvatske

Igor Kordej / Foto Damir ŠKOMRLJ
Igor Kordej / Foto Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 10. prosinac 2013. u 7:25 2013-12-10T07:25:00+01:00

Ovogodišnji dobitnici Viteza, arhitekt Nikola Bašić, ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, političarka Nina Obuljen, filmski režiser Hrvoje Hribar, svestrana umjetnica Ivana Sajko i umjetnik stripa Igor Kordej, pridružili su se impozatnom popisu svjetskih umjetnika koji su ranije stekli to vrijedno odlikovanje.

ZAGREB Najviše francusko priznanje za zasluge u kulturi i umjetnosti, odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti, primilo je tijekom 2013. godine prema podacima francuskog veleposlanstva u Zagrebu šest istaknutih hrvatskih umjetnika.

Ovogodišnji dobitnici Viteza, arhitekt Nikola Bašić, ravnateljica Eurokaza Gordana Vnuk, političarka Nina Obuljen, filmski režiser Hrvoje Hribar, svestrana umjetnica Ivana Sajko i umjetnik stripa Igor Kordej, pridružili su se impozatnom popisu svjetskih umjetnika koji su ranije stekli to vrijedno odlikovanje.

Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz uručila je 4. prosinca odličje Viteza reda umjetnosti i književnosti (Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres) Nini Obuljen, Gordani Vnuk i Hrvoju Hribaru.

Prethodno, 15. studenog održana je u Hrvatskoj akademiji svečanost tijekom koje je odličje dodijeljeno arhitekti Nikoli Bašiću, a 13. rujna odličje je primila dramska spisateljica, redateljica i glumica Ivana Sajko. Još ljetos, „Viteza“ je primio crtač stripa, scenarist, slikar i grafičar Igor Kordej.

Nina Obuljen, bivša državna tajnica za kulturu, zaposlena u Institutu za međunarodne odnose, odlikovana je francuskim odličjem jer je posljednjih godina poticala jačanje francusko-hrvatskih kulturnih veza te se zauzimala za realizaciju festivala hrvatske kulture u Francuskoj, rečeno je.

Gordana Vnuk utemeljila je kazališni festival Eurokaz, u kojem su tijekom 25 godina nastupali francuski stvaratelji, a sada vodi produkcijsku kuću i priprema nekoliko kreativnih francusko-hrvatskih projekata, obrazloženo je.

Redatelj Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, bio je najvažnija osoba u pripremanju Ugovora o filmskoj koprodukciji između Francuske i Hrvatske. Potpisale su ga francuska i hrvatska ministrica kulture u svibnju ove godine u Cannesu, a urodio je suradnjom s francuskim Nacionalnim centrom za kinematografiju i s nekoliko koprodukcija, kaže se.

Odličje Ivani Sajko, dramskoj spisateljici, redateljici i glumici temelji se na njezinom višegodišnjoj krativanoj prisutnosti u zajedničkim projektima, u kojima Sajko očituje dobro poznavanje francuske kulture, te hrabro crpi iz aktualne svakodnevnice i iz intimnih individualnih sfera, te sve to povezuje s duboko političkom idejom kazališta.

Arhitekt Nikola Bašić, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Splitu, navedeno je, sudjelovao je na festivalu hrvatske kulture održanom u Francuskoj krajem 2012. godine, predstavivši tom prigodom više svojih radova koje karakterizira izraženi senzibilitet za krajolik i za ritualno.

Igor Kordej primio je najviše francusko odlikovanje za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu. „Ova čast nema samo umjetničke, nego i financijske konotacije,“ kazao je Kordej ljetos za Slobodnu Dalmaciju. „Ako ne računamo drugo, samo ‘Tajna povijest’, koju za izdavačku kuću ‘Delcourt’ radim od 2005., do Nove godine bit će prodana u milijun primjeraka”.

Prije ove godine čast Viteza dobili su, prema Veleposlanstvu, iz Hrvatske još Predrag Matvejević, Tereza Kesovija, Davor Štambuk, Andrea Zlatar i Petar Selem, a prema medijima još i Ivan Picelj, Nikša Gligo i Berislav Šipuš.

Red umjetnosti i književnosti osnovan je u francuskome Ministarstvu kulture 1957. godine i do sada ga je dobila plejada vhunskih umjetnika poput pjesnika Thomasa Stearnsa Eliota, književnika Vaclava Havela, glazbenika Boba Dylana i Davida Bowija, glumaca Jeanne Moreau (i redateljice), Seana Conerija i drugih.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.