Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Slavni umjetnik

Najstariji crtež otkriva da je Leonardo da Vinci podjednako dobro koristio obje ruke

Izvor: Reuters
Izvor: Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2019. u 8:07 2019-04-23T08:07:16+02:00

"Gledajući njegove spise, uključujući i ovaj crtež, može se vidjeti da je postignut jednako dobar krasopis i s desnom rukom."

Podrobna studija o najstarijem poznatom crtežu Leonarda da Vincija pokazala je da je veliki umjetnik renesanse imao sposobnost jednakog korištenja obje ruke, kazali su prošloga tjedna iz talijanske galerije Uffizi.

Znanstvena i tehnološka analiza također je otkrila skrivenu, dosad nepoznatu skicu krajolika na pozadini izvornog djela, prenosi Reuters.

"To je prava revolucija u području studija o Leonardu", rekao je direktor galerije Eike Schmidt.

Otkrića su objavljena mjesec dana prije 500. obljetnice Leonardove smrti, a muzeji diljem Europe organiziraju izložbe i događaje kako bi proslavili život čovjeka odgovornog za remek-djelo kao što je Mona Lisa.

Njegov prvi poznati crtež dokumentiran je 5. kolovoza 1473. - kada je Leonardo imao 21 godinu - i prikazuje krajolik doline rijeke Arno i dvorca Montelupo, nadomak Firence.

Poznat pod nazivom "Pejzaž 8P" iz inventarnog broja, rad ima riječi na prednjoj strani s desne na lijevu stranu, kao što je Leonardo često pisao. Na poleđini kratak tekst ide s lijeva na desno i aludira na neformalni ugovor.

Leonardo 3

Studija dvaju tekstova potvrdila je da ih je napisao Leonardo i pokazao je da može savršeno pisati lijevom i desnom rukom.

"Leonardo je rođen ljevoruk, ali je od rane dobi naučio pisati desnom rukom", rekla je povjesničarka umjetnosti Cecilia Frosinini. "Gledajući njegove spise, uključujući i ovaj crtež, može se vidjeti da je postignut jednako dobar krasopis i s desnom rukom."

Koristeći infracrveno svjetlo, umjetnički stručnjaci su također otkrili dva različita sloja crteža, i na stražnjoj i na prednjoj strani, s linijom tinte koja pokriva izvorni trag ugljena na određenim mjestima.

Leonardo 2

Na poleđini a nije vidljivo mnogo tinte, ali infracrvena je otkrila da je drugi krajolik s prikazom rijeke koja je prešla mostom izvorno nacrtana koristeći ugljen. Nije bilo jasno je li umjetnik čistio papir ili je ugljen jednostavno s vremenom izblijedio.

"Elementi koji su se pojavili tijekom ovog istraživanja otvaraju nove poglede na tumačenje Leonardovog pejzaža 8P i na to kako je umjetnik ´gradio´ krajolik, na njegovu tehniku, pa čak i na njegove navike i sposobnosti u pisanju", rekao je Schmidt.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.