Dvodnevni skup

Na “Dijalozima s baštinom” raspravljat će se o fortifikacijskoj arhitekturi

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA O  fortifikacijskoj arhitekturi i problemima njezine zaštite raspravljat će se na ovogodišnjim »Dijalozima s baštinom«, znanstveno-stručnom skupu koji povodom Dana svjetske baštine 18. travnja organiziraju Odsjek za povijest umjetnosti riječkog Filozofskog fakulteta i Hrvatski nacionalni odbor ICOMOS-a.


Dvodnevni skup počinje danas na Filozofskom fakultetu gdje će biti održana serija predavanja o arheološkim istraživanjima i konzervatorskim zahvatima na fortifikacijskim lokalitetima Primorsko-goranske županije, Like, Istre i Dalmacije.


Raspravljat će se o fortifikacijama na području Kostrene, Bakra i Bakarca, utvrdi Lopar u Novom Vinodolskom, utvrdi Badanj u Vinodolu, kuli Kolana Draže u Nerezinama. Također, govorit će se o starom gradu Krčingradu na Plitvičkim jezerima, utvrđenoj crkvi Marijina Uznesenja u Jelsi, tvrđavama Barone i Sv. Ivan iznad Šibenika, pazinskom kaštelu i fortifikacijskim spomenicima Kršana. Izlagači su Ranko Starac, Andrej Janeš, Tea Rosić, Dolores Oštrić, Tajana Pleše, Anita Gamulin, Ivo Glavaš, Tomislav Petrinec, Drago Miletić i Marijan Bradanović.




Drugog dana skupa sudionici će obići nekoliko lokaliteta u Istri, uz stučno vodstvo Nataše Nefat i Josipa Višnjića.