Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
22. siječnja 2020.
Filmski festival

Motovun s Poljskom u fokusu: Evo što donosi program ovogodišnjeg festivala

Foto: B. MROZOWSKI
Foto: B. MROZOWSKI
Autor:
Objavljeno: 2. srpanj 2019. u 10:02 2019-07-02T10:02:20+02:00

Filmovi se bave problematičnim temama današnjeg društva - nacionalizam, emigracija, patrijahat, Crkva...

20+30+Poljaci+populizam! To je formula ovogodišnjeg motovunskog sijela od filmova što ju je izrekao Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala, najavljujući njegovo 22. izdanje što će se dogoditi od 23. do 27 srpnja.

Dvadeset je recentnih filmskih naslova u glavnom programu, 30 je kratkih filmova, tu je »Poljska u fokusu« i uratci novog vala mladih poljskih redatelja i tu je »Populizam za početnike«, prateći filmski program koji donosi filmove o tom fenomenu našeg doba. No, ono što su svi govornici istaknuli je činjenica da su svi filmovi pravi »motovunski«. Filmovi i njihovi tvorci s jedne strane se bave svim problematičnim temama današnjeg društva - nacionalizam, emigracija, patrijarhat, Crkva... ali nude i redateljski eskapizam i nadu u bolje sutra.

Glazbeni filmovi i komedije

Milena Zajović, selektorica glavnog programa, reče kako ove godine Motovun ima izniman broj glazbenih filmova i komedija. Među njima i jedna svjetska premijera; film »Tusta« Andreja Korovljeva, biografski dokumentarac o Branku Črncu Tusti i njegovom pulskom punk-rock bendu KUD Idijoti. U programu je i »Dnevnik Diane Budisavljević«, film Dane Budisavljević o zagrebačkoj humanitarki i socijalnoj aktivistici koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Spomenula je Zajović, među ostalim, i filmove »Žena moga brata« i »Kombi Sloboda«, podcrtala film »Vox Lux« u kojem se događa i teroristički napad na Brač dok u pozadini svira Tajči i njen hit »Hajde da ludujemo«. Mirković je apostrofirao mnoštvo jakih filmova iz regije. Tu su, primjerice, »Šavovi« Miroslava Terzića, ili pak film »Nikad više luzerica« - slovenski hit mlade debitantice Urše Menart koji će i otvoriti 22. izadnje festivala. Inja Korać, selektorica programa »Motovunski kratki« najavila je 30 filmova odbranih između 815 pristiglih prijava. Mnogi od njih stižu s prestižnih festivala kao što su Locarno, Sundance, Cannes...

Nagrada »50 godina«

Regiju tu brani pet naslova - tri domaća, jedan slovenski i dva srpske produkcije. Posebno je pritom važno naglasiti kako najbolji film prema odluci žirija postaje službeni kandidat za nominacije 32. Europske filmske nagrade u kategoriji kratkog filma. Svakako valja kazati i to da najstarija nagrada Motovun Film Festivala, Nagrada »50 godina«, odlazi u ruke snimatelju Živku Zalaru. U pet festivalskih dana posjetitelje čeka i niz atraktivnih glazbenih događanja. Nastupiti će Vojko V. Svemirko, Jeboton Ansambl, brojni DJ-evi, te Vlado Kreslin, Pankrti i Saša 21 bend iz Pule kojeg je pokrenuo Sale Veruda, inače jedan od osnivača KUD Idijoti. Odbrojavanje je u svakom slučaju počelo. Sva što treba je popeti se na brdo filmova i na njemu biti od 23. do 27. srpnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.