Kolektiv okrenut budućnosti

Montažstroj najavio slavljenički paket-aranžman “5 dana za 25 godina”

Sandra Sabovljev

Montažstroj obilježava 25 godina postojanja, ali ne retrospektivom svojih društveno angažiranih projekata, već predstavljanjem novih planova od kojih bi neki trebali biti realizirani iduće godine



ZAGREB » Svojim slavljeničkim paket-aranžmanom »5 dana za 25 godina Montažstoja«, što će se odvijati od 18. do 22. prosinca, ovaj se umjetnički kolektiv okreće prema budućnosti radije nego da retrospektivno prebire po dosadašnjim projektima i postignućima – istaknuto je jučer na konferenciju za medije u Kulturno informativnom centru u povodu četvrt stoljeća djelovanja Montažstroja.


   – Zahvaljujući trogodišnjoj financijskoj potpori Zaklade »Kultura nova«, raspisali smo natječaj za radno mjesto producenta u Montažstroju, naveo je lider i osnivač Montažstroja Borut Šeparović osvrnuvši se usput s na gorući problem ovoga kolektiva.


I dalje beskućnici


– Unatoč svom dugom stažu Montažstroj još uvijek nema vlastiti prostor za rad, pa će članovi ovog umjetničkog kolektiva privremeno zauzeti prostor KIC-a (od 18. do 21. prosinca) u kojem će otvoriti svoj privremeni ured s radnim vremenom od 10 do 14 sati i tamo ćemo razgovarati s kandidatima za posao. Ti će sati biti rezervirani i za susret sa svim zainteresiranim građanima koji će se moći pobliže upoznati s Montažstrojevim radom – kazao je Šeparović i dodao da će kao eksponat u privremenom uredu biti i ukoričena dugogodišnja prepiska s Gradom Zagrebom u dosad neuspješnoj misiji dobivanja prostora za rad po povlaštenom najmu kakav inače dobivaju neprofitne udruge poput Montažstroja.




   Koordinarorica Montažstroja Nataša Mihoci najavila je u istom razdoblju u večernjim satima (19 sati) u Dokukinu Kic svakodnevnu projekciju dokumentarca »Potrošeni« koji je izrastao iz dosad najvećeg Montažstrojevog projekta »55+«. Riječ je projektu u kojem je populacija starija od 55 godina govorila o najvažnijim trenucima svoga života u onolikom broju sekundi koliko protagonist »potrošene« populacije ima godina. Ulaz je besplatan, no ulaznice zbog ograničenog prostora treba rezervirati.


   – Privremeni ured iskoristit ćemo i za predstavljanje budućih projekata. U petak, 19. prosinca, u 17 sati razgovarat ćemo o kazališnom projektu »Crna knjiga« koji nosi ime po svom »literarnom predlošku«, odnosno prema zbirci svjedočanstava ljudi iz Udruge »Franak«, kazao je Šeparović, dok je Mihoci istaknula posebnost ovoga projekta.


Glumci u dužničkom ropstvu


– U našim su dosadašnjim projektima uglavnom sudjelovali amateri poput nezaposlenih, beskućnika i raznih marginaliziranih pripadnika društva, a u »Crnoj knjizi« planiramo angažirati glumce koji su i sami u švicarskom kreditnom dužništvu pa bi tako dokumentarnost trebala bila dvostruka. Glumci-dužnici bi prezentirali i iskustva svjedoka iz Crne knjige, ali i ona vlastita vezana za utjecaj ovoga kredita na njihovu karijeru i egzistenciju, rekla je Mihoci.


   – Dan kasnije, 20. prosinca u 12 sati u sklopu promocije »Nedovršenog projekta« svoje će iscrpno istraživanje o nikada dovršenoj Sveučilišnoj bolnici u Zagrebu iznijeti arhitektica Dafne Berc. Ova derutna bolnica pravi je simbol stanja našeg zdravstveno-socijalnog sustava, smatra Šeparović i nada se da će se ova koprodukcija Montažstroja i Umjetničke organizacije »Protunapad« realizirati u nadolazećoj godini.


   Posljednjeg dana petodnevnog obljetničkog programa održat će se nekonvencionalna tribina »A gdje je revolucija, stoko« (22. prosinca u 19 sati) na kojoj će Dean Duda, Marina Ivandić, Ivan Ergić, Tomislav Klauški i Boris Postnikov razgovarati o mogućnosti društvenih promjena. Ulaz je slobodan.


   Za sam kraj slavlja, Montažstroj priprema i digitalno iznenađenje za korisnike pametnih telefona. Sve koje zanima detaljniji pregled događanja, mogu se informirati na službenoj stranici Montažstroja www.montažstroj.hr ili na njihovom Facebook profilu.