CIFF

Međunarodni filmski festival u Kairu: “Sam samcat” Bobe Jelčića izvan konkurencije

Stjepan Hundić

Festival u Kairu prvi je međunarodni filmski festival u arapskom svijetu i član uglednog svjetskog kluba 15 festivala A kategorije



Cairo International Film Festival svečano je otvorio svoje jubilarno, 40. izdanje uz nazočnost arapskih i međunarodnih filmskih i showbiz producenata, filmaša i zvijezda u impresivnom zdanju gradske Opere projekcijom američkog filma »Green Book«. Ovaj sjajan film potpisuje redatelj i koscenarist Peter Farrelly (proslavio se hit komedijama »Glup i gluplji« i »Svi su ludi za Mary«, koje je korežirao s bratom Bobbyjem), u kojem su upečatljive uloge odigrali izvanredni Viggo Mortensen kao vozač limuzine i Mahershala Ali (»Mjesečina«) kao nagrađivani pijanist.


Film je intimistička dirljiva drama s humornim elementima, snažno uronjena u političko-društveno-povijesni kontekst te portretira neobično prijateljstvo italoameričkog pridadnika radničke klase i tamnoputog pijanista i pripadnika njujorške više klase na turneji američkim jugom 1960-ih, kada je rasizam bio općeprihvatljiva svakodnevna pojava. Spoj važne teme, izvrsne režije, briljantnih uloga, istinite priče prema kojoj je napisan sjajan scenarij i, ono najvažnije, upečatljivog fima, bit će ozbiljan favorit u mnogim kategorijama na dodjeli Oscara 2019. godine.


Hrvatsku kinematografiju će na CIFF-u, koji traje do 29. studenoga, predstavljati hvaljeni film Bobe Jelčića »Sam samcat«, koji se prikazuje izvan konkurencije u programu International Panorama. Uz Hrvatsku, u ovoj međunarodnoj koprodukciji sudjeluju i Srbija, BiH, Crna Gora i Nizozemska, a riječ je o obiteljskoj i intimističkoj drami o muškarcu na pragu četrdesete (Rakan Rushaidat) koji nakon raspada braka pokušava složiti kockice svog kaotičnog života koji se valja u nepredviđenom smjeru.


Velika smotra




Film se također bavi i nefunkcionalnom državom koja se davi u administraciji te političkom i društvenom mulju u kojoj običan mali čovjek ovisi o vezama i poznanstvima. To je treći cjelovečernji film (»Obrana i zaštita«, »Ono sve što znaš o meni«) hrvatskog redatelja (rođen u Mostaru, završio Akademiju u Zagrebu gdje živi i radi) koji se 90-ih i početkom 2000-ih proslavio na hrvatskoj kazališnoj sceni. Svjetska premijera filma održana je na ovogodišnjem Sarajevskom filmskom festivalu, a hrvatska na upravo završenom Zagrebačkom filmskom festivalu. Uz Rushaidata sjajnu glumačku postavu čine i Krešimir Mikić, Goran Navojec, Miki Manojlović, Ksenija Marinković i Ivana Roščić.


Festival u Kairu prvi je međunarodni filmski festival održan u arapskom svijetu i član uglednog svjetskog kluba 15 festivala A kategorije prema odluci Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata. Danas je CIFF izrastao u ozbiljnu i veliku filmsku smotru koja prikazuje stotine filmova te privlači velik broj gledatelja i uglednih gostiju iz čitavog svijeta. Uz niz programskih sekcija, nekoliko najecateljskih programa te bogate ponude arapske kinematografije središnji je program Međunarodna konkurencija, u kojoj se ove godine nalazi šesnaest filmaša u nadmetanju za glavne festivalske nagrade.


Industrijski program


Među ostalima to su ukrajinski filmaš Sergej Loznica (»Donbass«), talijanska filmašica Valeria Golino (»Euphoria«), Tajlanđanin Phuttiphong Aroonpheng (»Manta Ray«), Britanac Jamie Jones (»Obey«), norveški animator Mats Grorud (»The Tower«), egipatski redatelj Ahmad Abdalla El-Sayed (»Leil Khargi«) te sarajevski redatelj Miroslav Mandić, koji danas živi i radi u Sloveniji sa slovensko-bosanskohercegovačkom koprodukcijom »Igram, sem«, u kojoj jednu od uloga tumači Goran Bogdan.


Žirijem Međunarodne konkurencije predsjeda proslavljeni danski redatelj Bille August (»Pelle osvajač«, »Najbolje namjere«, »Kuća duhova«, »Jadnici«), dobitnik Oscara, Zlatnog globusa i dviju Zlatnih palmi, a društvo mu prave poznati filipinski filmaš Brillante Mendoza, libanonska glumica Diamand Bou Abboud, belgijska glumica Natacha Regnier, argentinski producent Juan Vera i drugi. Ove godine CIFF premijerno predstavlja i svoj industrijski program, koji traje od 25. do 29. studenog na kojem će se uz niz predavanja, panela, diskusija i radionica održati i koprodukcijski market na kojem će potencijalmim investitorima, producentima, sales agentima i distributerima iz čitavog svijeta biti predstavljeni arapski filmski projekti.



Na svečanom otvaranju festivala Nagrada za životno djelo dodijeljena je slavnom francuskom redatelju, scenaristu i autoru Claudeu Lelouchu, koji je svojim inovativnim autorskim rukopisom, autentičnom režijom, snažnim vizualnim stilom i nepatvorenom strašću za filmskom umjetnošću tijekom gotovo 60-godišnje karijere zadužio francusku, europsku i svjetsku kinematografiju.


Među silnim priznanjima i nagradama 81-godišnji filmaš i jedan od prvaka francuskog Novog vala dobitnik je i Zlatne palme i dvaju Oscara (najbolji film i scenarij) za film »Jedan čovjek i jedna žena« 1966. godine te Zlatnog globusa za film »Jadnici« (Les miserables) 1996. godine. Između ostalih naslova u bogatoj karijeri izdvajaju se »Vivre pour vivre« (1967.), »Život, ljubav i smrt« (1969.), »13 jours en France«, nominiran za Zlatni globus, »Avantura je avantura« (1972.) i mnogi drugi.



Uz već spomenutog Claudea Leloucha CIFF će odati počast još nekolicini proslavljenih imena svjetskog i arapskog filma i njihovim uspješnim karijerama. Među njima su slavni engleski glumac i filmaš Ralph Fiennes, koji će osobno preuzeti nagradu Outstanding Achievement Award; eklektički umjetnik, filmaš, slikar, scenarist, autor umjetničkih instalacija i izložbi Peter Greenaway (»Davljenje po brojevima«, »Prosperove knjige«, »Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik«), rođeni Velšanin koji je ostvario karijru u Engleskoj, a danas živi i radi u Amsterdamu; jedan od najpoznatijih egipatskih glumaca Hassan Hosny, koji više od pola stoljeća ima status arapske glumačke zvijezde te 38-godišnji glazbenik i kompozitor Hesham Nazih, koji se proslavio svojim glazbenim djelima za film i televiziju.