Objedinjen rad velikog pisca

Matoš o Rijeci i oko Rijeke

Slavica Kleva

Na sam Matošev rođendan, u predvorju Prve sušačke hrvatske gimnazije predstavljena je knjiga »Posvudašnji Matoš oko Rijeke njim samim«, urednika Kreše Cvjetkovića, u kojoj su prvi puta, na jednom mjestu, prikupljena sva Matoševa pisanja o Rijeci 



RIJEKA Uz stihove pjesama »Utjeha kose«, »Notturno«, »Stara kosa« i pročitane ulomke iz nedovršene autobiografije, u prepunom predvorju Prve sušačke hrvatske gimnazije na dan rođenja Antuna Gustava Matoša, 13. lipnja, bivši i sadašnji učenici i profesori okupili su se na prezentaciji knjige »Posvudašnji Matoš oko Rijeke njim samim« urednika Krešimira Cvjetkovića, profesora hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji. 


– U opsežnom i žanrovski raznovrsnom književnom opusu Antuna Gustava Matoša, posebno mjesto zauzimaju pogledi, putopisi i polemike, a prvi puta na jednom mjestu prikupljena su Matoševa pisanja o Rijeci, rekao je autor predgovora dr. Darko Gašparović, osvjedočeni prijatelj sušačke gimnazije. 



»Posvećeno mojim đacima koji ljepoti čistoj himnu pjevaju, koji vole Hrvatsku a ne hrvatuju, koji jesu pečalbari (duhom za ljepotom, a ne trbuhom za kruhom), koji vole more, naše, sinje, Jadransko more,koji su posvudašnji i čitaju Matoša. Matoš je pjesnik i kad je prozaist. Uživajte«, izdvajamo iz poslova urednika knjige, Krešimira Cvjetkovića.





 – Kao veliki putnik, Matoš relativno kasno stiže u Rijeku, prvi puta, negdje 1909. godine i biva fasciniran primorskim krajem. Urednik Cvjetković izdvojio je polemike i portrete koji čine drugi i treći dio knjige. Središnje mjesto zauzima naravno, polemika s Jankom Polićem Kamovom i Mijom Radoševićem koje je Matoš u svom stilu žestoko napao, naglasio je između ostalog Gašparović. Uz kratki osvrt na knjigu zaključio je da je ona promišljen i sustavan odabir pisanja o Rijeci i oko Rijeke. Knjiga, rekao je, dostojno ulazi u svekolik doprinos hrvatske književne i kulturne javnosti obilježavanju stote obljetnice smrti neumrloga pjesnika hrvatske duše, ljudi i krajeva u sklopu Europe. Lijepo da nam je to Sušačka gimnazija priredila, zaključio je dr. Gašparović. 


– Tiskanje knjige je pothvat, mi smo ipak školnici, učitelji, no zahvaljujući potpori Grada i Županije ova je vrijedna knjiga ugledala svjetlo javnosti, naglasila je ravnateljica Gimnazije Judita Franko uručivši prvi primjerak knjige gradonačelniku Vojku Obersnelu, također bivšem đaku Sušačke gimnazije koji je eto, rekao je, stjecajem okolnosti za svoj maturalni rad odabrao Matoša. Zahvala svima koji su omogućili da gimnazija objavi ovako vrijednu i kvalitetnu knjigu, kazao je Obesrnel, stoga i ne čudi da je ova prezentacija uvrštena u bogat program događanja povodom Dana svetog Vida. Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ, također bivša učenica Gimnazije, dometnula je da će ovakvi vrijedni projekti uvijek biti podržani od strane Županije. Slavimo knjigu, nešto što je primjereno školi, svi vi koji ste došli, pozdravili ste Matoša, kratko je rekao je Franjo Butorac u ime nakladnika »Kvarner«. 


U drugom dijelu prezentacije knjige učenici izborne nastave hrvatskog jezika pod budnim okom Gordane Bogdanović, profesorice hrvatskog jezika, izveli su dramski triptih: »Matoš u Rijeci«, »Matoš vs Kamov« i »Pjesme nad pjesmama«. U programu su čitajući stihove sudjelovali Rade Šerbedžija, te učenici Fabian Babić, Klara Kajba-Šimanić, Karla Pavlović, Marina Rupe i Viktoriya Sklyarenko na violončelu iz Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov. U dramskom triptihu sudjelovali su učenici Emil Javor, Silvano Drpić, Marta Ban, Ivan Andrić, Leon Jovanović, Karlo Čurčić, Marko Mrakovčić, Tiziana Srdoč, Vita Komen, Megi Maglica, Sara Badovinac.