Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
18. veljače 2020.
Cijenjena irska pjevačica

Mary Coughlan: 'Suosjećanje ja najvažnija kvaliteta koju glazbenik mora imati'

Mary Coughlan: 'Suosjećanje ja najvažnija kvaliteta koju glazbenik mora imati'
Mary Coughlan: 'Suosjećanje ja najvažnija kvaliteta koju glazbenik mora imati'
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2019. u 10:14 2019-07-19T10:14:33+02:00

Emocije što ih Coughlan ispoljava kroz svoju glazbu otkrivaju težak život kroz koji su je pratile nevolje vezane uz alkohol i droge, poput onog koji je proživljavala Billie Holiday 

KARLOVAC/NOVI VINODOLSKI - Poznata irska pjevačica Mary Coughlan će uz pijanista Johnnyja Taylora i basista Svena Buića danas nastupiti u Starom gradu Dubovac na Etno Jazz Festivalu u Karlovcu, a zatim 21. srpnja u Srićinoj kući u Novom Vinodolskom na Music Festivalu Regional.

Cijenjena od europskih, kao i američkih kritičara, Mary Coughlan je na glazbenoj sceni aktivna od sedamdesetih, a veću je popularnost stekla sredinom osamdesetih od kad je redovita gošća brojnih televizijskih emisija te europskih klubova i koncertnih dvorana. Godine 1985. snimila je prvi album »Tired And Emotional«, koji je odmah postao hit na irskoj glazbenoj sceni. Poznati su njezini albumi »Under the Influence«, »Love for Sale«, »Live in Galway«, »After the Fall«, »Long Honeymoon« i »Red Blues«, kao i »Mary Coughlan Sings Billie Holiday« s glazbom iz repertoara ove velike pjevačice.

Pjesme bliske ženskom srcu

Kao što sama kaže, izvodi pjesme bliske ženskom srcu. Emocije što ih ispoljava kroz svoju glazbu otkrivaju težak život kroz koji su je pratile nevolje vezane uz alkohol i droge, poput onog koji je proživljavala Billie Holiday. Pjevačica je osobnog pristupa i osjećaja, koja izvodi pjesme različitih žanrova: od folka, preko šansone do bluesa i jazza. Pjeva ih s puno duha i humora. Kroz svoje pjesme, od kojih su mnoge nadahnute vlastitim životom, priča priču, donosi duh podneblja i ljudi, ali i univerzalni glazbeni jezik. Tijekom izvedbi različita karaktera transformira svoj nastup koji obuhvaća nekoliko uloga: od nestašne razigrane djevojčice, preko ironične buntovnice, do zrele žene i patnice. Usred snimanja novog albuma, zbog čega se zatvorila u studio, uoči dolaska u Hrvatsku Mary Coughlan je izdvojila malo vremena za nekoliko blic pitanja za Novi list.

Težak život

Mary Coughlan rođena je 1956. u irskom gradu Galwayu. U svojoj zemlji naišla je na veliko odobravanje svojih emocionalnih i iskrenih jazz glazbenih izričaja. Najstarija od petero djece, u mladosti je prošla vrlo težak život. Napustivši školu s 15 godina, život joj je krenuo nizbrdo i predavši se alkoholu i drogi završila je u mentalnoj ustanovi. Ljubav prema glazbi i želja za životom, natjerali su je da skupi snage i okrene novu stranicu u životu...

Koji program ćete izvoditi u Karlovcu i Novom Vinodolskom?

- Izbor pjesama s dvanaest mojih albuma.

Koji je stil najzastupljeniji u vašem stvaralaštvu?

- Ne znam. Ljudi me nazivaju jazz ili blues pjevačicom, ali ja volim svu glazbu!

Kako ste otkrili jazz?

- Prvi put sam čula Billie Holiday kad sam imala 18 godina i tada sam poželjela čuti sve što je snimila. Odmah sam se »zakačila«.

Što vas je privuklo jazz glazbi?

- Mislim da je to najprije bila Billie Holiday, a potom Bessie Smith, Peggy Lee te Frank Sinatra. On je najveći!

Tko je bio vaš idol kad ste počeli pjevati?

- Billie Holiday.

Važne su riječi

Kada i zašto ste odlučili da ćete biti pjevačica?

- To se jednostavno dogodilo. Nizozemac Erik Visser čuo je kako pjevam i predložio mi suradnju. Tada sam imala 29 godina.

Što je za vas kao pjevačicu najvažnije?

- Riječi su doista važne. Imamo li riječi, priču, možemo raditi na glazbi.

Koja je najvažnija kvaliteta koju glazbenik mora imati?

- Suosjećanje.

Kako pristupate stvaranju glazbe?

- Svakom snimanju albuma pokušavam pristupiti drugačije. Za mene je neophodno da isprobavam nove stvari.

Mogu li spontanost i komunikacija pomoći u boljem nastupu?

- Ako iza sebe imam svoj sastav, mogu s pjesmom ići kamo god poželim, ali to se ne postiže lako. Nikad nisam bila dovoljno samouvjerena, ali tako je sjajno kad se to dogodi.

Koja je razlika između vašeg pristupa glazbi na snimanju ploče i nastupa na koncertu?

- Jako se razlikuje. Upravo sada, ovaj tjedan, radim u studiju i to je drukčije od koncerata na kojima sam nastupala prošloga tjedna. Pitam se kako će te pjesme zaživjeti na koncertima i razmišljam o sastavu.

Što vas nadahnjuje?

- Život.

Spoj kazališta, glazbe i plesa

Kako ste ostvarili projekt u kojem donosite spoj kazališta, glazbe i plesa?

- Prošle godine surađivala sam s dablinskom kazališnom družinom Brokentalkers i islandskim skladateljem Valgeirom Sigurossonom, s kojima sam napravila priču o svom životu. Pisali smo skoro godinu dana i radili zajedno oko mjesec dana, potom smo napravili pauzu, a na kraju smo imali 10 tjedana proba. Bilo je vrlo raznoliko. S tim smo komadom još uvijek na turnejama.

Jeste li ikad tijekom izvedbe osjetili duhovno ujedinjenje s nekim glazbenikom?

- Da, to je tako poseban osjećaj, a onda i publika to osjeti.

Kakvu glazbu slušate danas?

- Slušam sve, od Peggy Lee do Kendricka Lamara. Volim hip-hop jazz.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.