Programi Prostora plus

Maraton na iglama

Kim Cuculić

Prostor plus od 19. do 21. rujna ugošćuje program »Maraton na iglama«. Uz neformalno druženje te edukaciju iz pletenja i kukičanja program u svakom modulu donosi i razgovore o potencijalima akcija gerilskog pletenja u kontekstu urbane kulture i kulture mladih te predstavljanje akcija koje su druge grupe već provodile



RIJEKA  Prostor plus od 19. do 21. rujna ugošćuje program »Maraton na iglama«, proizašao iz podrške mreže Clubture, te »Cruising ekspediciju«. »Maraton« je koncipiran kao vikend program zajedničkog pletenja i urbane intervencije koju u svakom gradu osmišljavaju sudionici u suradnji s gostima. Moduli traju dva do tri dana ili cijeli vikend.


Uz neformalno druženje te edukaciju iz pletenja i kukičanja program u svakom modulu donosi i razgovore o potencijalima akcija gerilskog pletenja u kontekstu urbane kulture i kulture mladih te predstavljanje akcija koje su druge grupe već provodile.


   Program, koji je dio kolaborativnog programa udruga Queer Sport Split, qSPORT (Zagreb), Art Radionica Lazareti (Dubrovnik) i Prostor plus (Rijeka), završiti će izložbom na kojoj će u Zagrebu biti predstavljena dokumentacija svakog pojedinačnog »Maratona na iglama« s naglaskom na intervencijama u javnom prostoru gradova.




   Također, u vikend druženju provodi se i program »Cruising ekspedicija« u suradnji s kolektivom queerANarchive, a na riječke štajge vodit će Tonči Kranjčević Batalić.


Prostori o kojima je riječ su štajge gej populacije, gdje paralelno sa sadašnjošću egzistira i drugo, pred-moderno vrijeme. Seksualnost je tu temelj društvenih odnosa, ali i temeljna odrednica prostora.


Slijedeći distinkciju koju uvodi M. de Certeau, od običnih mjesta, štajge prostorima čine upravo prakse svakodnevnice koje zajednica korisnika tu obavlja.


   Riječka »Cruising ekspedicija« održat će se 21. rujna okupljanjem u 17.30 sati u Filodrammatici gdje će se javnosti u uvodnome razgovoru pobliže objasniti koncept programa, kao i detaljnjije upoznati s temom i dosadašnjem razvojem projekta. Na ekspediciju je potrebno ponijeti povratnu autobusnu kartu, a mjesto zbivanja je tajna.