Drugi Blitz u Rovinju

Manifestacija otvorena suvremenoj umjetnosti

Nina Orlović Radić

U predstavama nastupaju umjetnici iz Italije, Švicarske, Španjolske, Švedske i Hrvatske



ROVINJ Od 4. do 6. rujna Rovinj će biti domaćin drugog izdanja međunarodnog Festivala izvedbenih umjetnosti, popularnog Blitza. Osnivači ovog kulturnog projekta i njegovi voditelji, mr. Tomas Kutinjač i dr. Tihana Maravić, oboje Rovinjci i teatrolozi s diplomama bolonjskog Odsjeka za izvedbene umjetnosti, u grad svete Eufemije dovode pet predstava na kojima nastupaju umjetnici iz pet zemalja – Italije, Švicarske, Španjolske, Švedske i Hrvatske. 


Za razliku od lanjskog, gotovo pa eksperimentalnog Blitza, ovogodišnji je integriran u gradsko tkivo i u kalendar rujanskih događanja. 


– Ono što Blitz u odnosu na druge festivale čini posebnim i drugačijim jest činjenica da nije revijalnog karaktera, već se trudi i nastoji biti manifestacija otvorena različitim oblicima suvremene umjetnosti – od plesa i kazališta, preko performansa i ostalih formi s jednim novim, svježim i suvremenim pristupom – kaže Tomas Kutinjač, posebno istaknuvši da Blitz, uz već etablirane umjetnike, u Rovinj dovodi nove talente i tek nadolazeće umjetnike. 




Neizostavne su okosnice i teme poput putovanja, odlaska i dolaska, pejzaži, vedute, odnos između javnog i privatnog i slično – pojašnjava Kutinjača. 


Na ovogodišnjem programu Blitza, koji će se održavati na više mjesta i prostora – od kazališta i prostora bivše Tvornice duhana, preko bazena Delfin, crkvice svetog Tome do privatnih stanova, publika će imati prilike vidjeti i doživjeti umjetnike grupe MK i Ateliers (Italija), Colectivo 96 (Španjolska), Trafik (Hrvatska), Martina Schick (Švicarska) te uz, za javnost i diskusiju otvorene radionice i razgovore, uživati u nastupima i performansima plesača i kazalištaraca.