Glazbene večeri

Malinska Music: Sezonu otvara riječka sopranistica Vanja Zelčić

Svjetlana Hribar

U ovogodišnjem ciklusu pod nazivom »Malinska Music« održati će se šest koncerata umjetnika klasične glazbe, koje prate izvrsne kritike



PORAT Večeras u 21sat,  započinje novi ciklus koncerata klasične glazbe, koji se već niz godina održavaju u atriju  Samostana sv. Marije Magdalene u Portu, nedaleko Malinske na otoku Krku.  U ovogodišnjem ciklusu pod nazivom »Malinska Music« održati će se šest koncerata na kojima će nastupit niz umjetnika koje prate izvrsne kritike – na otvorenju koncertne sezone, večeras, predstavit će se riječka sopranistica Vanja Zelčić,  uz klavirsku pratnju ruske pijanistice Nataliye Marycheve, a na programu su djela Händela, Pergolesia, Puccinia, Ronjgova, Gotovca, Lehara, Rahmanjinova, Straussa, Gershwina  i Verdija.


U četvrtak 02. srpnja nastupit će virtuoz na violini Iva Miletić iz Srbije,  dobitnica niza međunarodnih nagrada i pobjednica svjetskih violinističkih natjecanja, a izvoditi će djela Bacha,  Brahmsa, Saint-Saensa i Hačaturiana. U četvrtak 23.srpnja na programu su poznata djela Beethovena i  Chopina u izvedbi pijanista Ate Üstün Bilgina iz  Turske, višestrukog laureata  međunarodnih pijanističkih natjecanja.  U četvrtak 30.srpnja raznovrsnim programom koji uključuje djela Bacha, Weissa, Tárrege, Albéniza, Barriosa, Pernambuca i  Domeniconia predstavit će se vrsni međunarodno renomirani španjolski gitarist Roger Tapias. U ponedjeljak 10. kolovoza nastupit će ruski virtuzoni duo harmonika »Una SInistara« – Yulia Amerikova i Alexander Selivanov – pobjednici svjetskog kupa harmonikaša, a predstaviti će se djelima Buxtehudea Couperina, Čajkovskog, Stravinskog, Barbera, Sviridova i  Semionova.


Zadnji koncert ciklusa organizator je najavio za utorak 18. kolovoza kada će koncert odžati renomirana hrvatska sopranistica Nera Gojanović i bas-bariton Krešimir Stražanac uz klavirsku pratnju.




Ideja za održavanjem koncertnih ljetnih večeri tijekom  srpnja i kolovoza u ovom otočkom mjestu prepunom bogate  kulturne povijesti, nastala je u suradnji s Općinom Malinska-Dubašnica Turističkom zajednicom Općine i direktorom Nediljkom Vučetićem, uz angažman umjetničke  voditeljicom Olivere Mirković, glazbenice i ravnateljice  Osnovne glazbene škole »Mirković« koja djeluje u  Malinskoj.


Prostor Samostana sv. Marije Magdalene u Portu, koji datira iz 15. stoljeća, pokazao se kao idealno mjesto za glazbeni i umjetnički doživljaj, a prekrasan ambijent inspiracija je glazbenicima i publici koja iz godine u godinu prati s oduševljenjem ove glazbene večeri.


Posjetitelji mogu uz koncert pogledati i muzej koji se nalazi u sklopu samostana s brojnim eksponatima iz  prošlosti koji prikazuju vjersku, kulturnu i gospodarsku  prisutnost franjevaca na ovom području.