Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
16. siječnja 2019.
Predstavljanje u Rijeci

»Lisinski u Guvernerovoj palači«: Četiri saksofona, Bach i Papandopulo

Foto Pixabay.com
Foto Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2017. u 10:30 2017-10-15T10:30:29+02:00

Papandopulo kvartet čine vrsni mladi saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji zahvaljujući elanu i umjetničkoj izvrsnosti privlače pozornost glazbene javnosti, napose mlađeg naraštaja, stoji u najavi

Koncertni ciklus »Lisinski u Guvernerovoj palači«, prvi koji zagrebačka Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog izvodi izvan Zagreba, predstavit će u riječkoj Guvernerovoj palači 26. listopada Papandopulo kvartet, najpoznatiji kvartet saksofonista u Hrvatskoj koji će tom prilikom izvoditi djela Johanna Sebastiana Bacha, Borisa Papandopula i Eugenea Bozze, u posebnim aranžmanima za kvartet saksofona.

Papandopulo kvartet čine vrsni mladi saksofonisti Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, koji zahvaljujući elanu i umjetničkoj izvrsnosti privlače pozornost glazbene javnosti, napose mlađeg naraštaja, stoji u najavi.

Njihov prvi nosač zvuka najprodavaniji je album klasične glazbe u posljednjih nekoliko godina i dobitnik pet nominacija za diskografsku nagradu Porin, a njihovi su koncerti redovito praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike.

U širokom opusu svojih glazbenih interpretacija, Papandopulo kvartet na stalnom repertoaru ima djela od Georgea Friderica Händela i Antonija Vivaldija, preko Georgea Gershwina i Astora Piazolle pa sve do Gorana Bregovića.

Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Kvartet je nastupao na poznatim festivalima i glazbenim manifestacijama kao što su Riječke ljetne noći, Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Splitsko ljeto, Dani hrvatske glazbe u Beču i festival Echoraum u Beču te na koncertima u Budimpešti, Parizu, Strasbourgu, Hercegnovom i drugim gradovima.

»Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost«, ističe se u najavi.

Za riječku su publiku pripremili program koji uključuje Talijanski koncert za čembalo, BWV 971 Johanna Sebastiana Bacha (obrada za kvartet saksofona: Katsuki Tochio); Choral et Scherzando Davora Bobića; Andante et Scherzo Eugenea Bozze; Tri studije za glasovir Borisa Papandopula (obrada za kvartet saksofona: Ivan Batoš) i Suitu quasi Balkaniku Izidora Leitingera.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka