Bogat program

Lisinski je za spremio spektakularnu sezonu, a otvara je slavni glumac

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

U novoj sezoni, Lisinski se programski vodi za sloganom »Lisinski preko duge« ili »Sve boje glazbe, svidjelo se to vama ili ne«, čime Dvorana potvrđuje svoju širinu i otvorenost za sve ljude dobre volje i još boljeg različitog glazbenog ukusa, kazao je Siriščević



Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu najavila je u srijedu sezonu 2017./2018. posvećenu svim bojama glazbe koje će »braniti« neki od najvećih svjetskih i domaćih orkestara, dirigenata i solista a niz od »četrnaest veličanstvenih« koncerata otvorit će u subotu 7. listopada gostovanje u Zagrebu holivudskog glumca Johna Malkovicha.


Raznoliki koncertni program »koji još jednom dokazuje da Lisinski ima ponudu bez alternative i konkurencije, s najvećim svjetskim orkestrima, dirigentima, solistima i hrvatskom glazbenom reprezentacijom« predstavio je na konferenciji za novinare u atriju Lisinskog ravnatelj Dražen Siriščević.


U novoj sezoni, Lisinski se programski vodi za sloganom »Lisinski preko duge« ili »Sve boje glazbe, svidjelo se to vama ili ne«, čime Dvorana potvrđuje svoju širinu i otvorenost za sve ljude dobre volje i još boljeg različitog glazbenog ukusa, kazao je Siriščević, te poručio: »Naša je poruka – želite li ući u najbolji svijet od svih mogućih, uđite preko duge u Lisinskom«.




Čak četrnaest veličanstvenih koncerata održat će se ove godine u sezoni ciklusa Lisinski subotom 2017./2018., rekao je Siriščević i kao prvu veliku gostujuću zvijezdu najavio Johna Malkovicha, »sjajnog holivudskog glumca hrvatskih korijena, producenta, redatelja, modnog dizajnera i štošta drugo«.


Velike svjetske zvijezde i novi program posvećen mladima


Malkovich će nastupiti kao pripovjedač uz solističke nastupe mlade međunarodno priznate pijanistice Anastasije Terenkove, »koja u sebi objedinjuje francusku samouvjerenost i urođeni ruski duh«, te proslavljenog hornista Radovana Vlatkovića, jednog od malobrojnih počasnih članova londonske Kraljevske akademije za glazbu. Glazbenu pratnju dat će im Varaždinski komorni orkestar.


Siriščević je do konca 2017. najavio i »duhovnu i svjetovnu rusku glazbu« Zbora svećenika Sanktpeterburške mitropolije, »jedinstveni ansambl« Cameristi della Scala, višestruko nagrađivanog francuskog orguljaša Thomasa Ospitala, te međunarodno priznati Budimpeštanski festivalski orkestar.


U drugom dijelu sezone, program u siječnju otvara koncert u čast 80. proslave rođendana Vladimira Krpana, s »pijanističkom glazbenom reprezentacijom« – Martinom Filjak, Katarinom Krpan, Srđanom Čaldarovićem, Maksimom Mrvicom i drugima. Slijede nastupi Simfonijskog orkestra berlinskog radija i mladog hrvatskog pijaniste Aljoše Jurinića, a publiku Lisinskog zagrijat će i »senzacionalni violinist« Ray Chen & Zagrebački solisti, »virtuoz na harmonici« Richard Galliano, te Hrvatski orkestar Harfi »Tisuću žica«.


Lisinski će ugostiti i Bergensku filharmoniju, jedan od najstarijih svjetskih orkestara, dok će sezonu koncem svibnja 2018. zatvoriti »genij glasovira« Ivo Pogorelić.


Siriščević je najavio i nezaobilazna dva koncerta Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, treći ciklus glazbenog programa »Lisinski Arioso«, posvećenog velikanima svjetskih opernih pozornica, ali i jedan novi ciklus, »Lisinski Gaudeamus«, posvećen mladim umjetnicima.


»Riječ je o jednom jako uzbudljivom, svježem i ambicioznom programu u sklopu kojega smo odlučili mladim glazbenicima dati sva svjetla pozornice, odvesti ih u veliku dvoranu i spojiti s velikim orkestrom – Simfonijskim orkestrom HRT-a«, rekao je.


Ukupno su u planu četiri koncertne večeri na kojima će se predstaviti osmero mladih glazbenika, četiri iz Hrvatske i četiri iz inozemstva, redom pobjednici prestižnih glazbenih natjecanja.


Filharmonija i Komedija postavljaju »Jesus Christ Superstar«


»Stalni podstanar« u Lisinskome je Zagrebačka filharmonija, čiji je ravnatelj Mirko Boch najavio »paletu sjajnih glazbenika« koje će Filharmoničari i njihov novi šef dirigent David Danzmayr ugostiti u svojoj novoj sezoni.


Koncertnu sezonu Filharmoničari će otvoriti 21. rujna koncertom pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka, a snimka toga koncerta rezultirat će jedinstvenim CD nosačem zvuka u izdanju najpoznatije izdavačke kuće za klasičnu glazbu Oehms classic, kazao je Boch.


»Bit će to jedan povijesni trenutak za naš grad i zemlju, jer to će biti osobna karta Zagrebačke filharmonije, to nas stavlja u sam vrh europsih orkestara«, istaknuo je.Uz standardne cikluse Crveni i Plavi, Filharmoničari se posebno ponose svojim prošle godine inauguriranim OFF ciklusom, koji ove godine pod sloganom »Isključiti probleme a uključiti glazbu« nudi vrhunske ‘crossover’ koncerte ali i neke nove zanimljive projekte.

Tako će violončelist slavnog dua 2Cellos Stjepan Hauser održati samostalni koncert sa Zagrebačkom filharmonijom, dok će Amira Medunjanin s Filharoničarima predstaviti sevdah u orkestralnom ruhu.


Jedna od zanimljivosti programa je i koprodukcija sa zagrebačkim Gradskim kazalištem Komedijom, mjuzikl »Jesus Christ Superstar«, remekdjelo kultnog broadwayskog maga Andrewa Lloyda Webbera, koje će biti premijerno postavljeno u ožujku 2018.


Boch je najavio nastupe niza sjajnih Filharmonijinih solista, Filharmonijski bal, nove turneje, te nastavak suradnje s Kinom Europa, gdje će ponovno sudjelovati u ciklusu nastupa u živo kao pratnja nijemim filmovima, a kao »šlag na torti« cjelogodišnjeg programa istaknuo je koncert u Salzburgu na samo novogodišnje jutro, »i to treću godinu za redom«.


Na konferenciji je predstavljen i novi glasovir Steinway & Sons, »četvrti naraštaj Steinwaya koji je došao dosad u Dvoranu Lisinski«, koncertni klavir namijenjen pijanističkim gostima Lisinskog »koji teže najvišoj mogućoj razini glazbene izražajnosti«, na kojem je zasvirala Martina Filjak.


Predstavljanju je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je izrazio zadovoljstvo nastavljenom suradnjom s ključnim hrvatskim glazbenim institucijama.Ocijenio je kako zahvaljujući njima Zagreb ne zaostaje za velikim europskim i svjetskim glazbenim mekama poput Beča, te poručio: »Ja ne znam pjevati niti svirati, ali imam sluha za lijepo i dobro, odnosno najbolje – The best!«.